Wandelreeks Terloops

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 22:14

Uitgeverij Van Oorschot viert dit jaar haar 75-jarig jubileum. De uitgeverij werd op gericht door Geert en Nellie van Oorschot in 1945, en vanaf 1950 richtten ze zich op de uitgave van reeksen, bekend zijn de Russische bibliotheek en de Franse Bibliotheek. In dit feestjaar brengt Van Oorschot een leuke, nieuwe reeks wandelboekjes uit onder de naam: Terloops.  


De naam Terloops is afkomstig van een eerder verschenen wandeldagboek van J.J. Voskuil bij Uitgeverij Van Oorschot.
Samen met zijn vrouw maakte Voskuil vijftig voettochten, waarvan hij verslag doet in een drietal boeken: Terloops, Buiten schot en Gaandeweg.

 

Inmiddels zijn er 4 deeltjes verschenen in de nieuwe Terloops-reeks. Ze zijn 'per paar' verschenen: zo verschenen:
Je keek te ver en Bergje in april en De 3 bestaat niet en De grote ronde deze maand. Iedere boekje gaat over de favoriete wandeling van de schrijver. 

 

Je keek te ver is geschreven door Marjoleine de Vos. Marjoleine beschrijft haar dagelijkse wandeling vanuit haar huis in Zeerijp in Oost-Groningen. De wandeling leidt haar door de dorpjes Eenum en Loppersum, langs bomen en akkers.

 

Over je gedachten kunt laten gaan en mee op kunnen gaan in het landschap, dat ieder seizoen hetzelfde is, maar ook weer anders. Marjoleine laat je zien dat er veel te zien is, waar niets te zien is. 


Bregje Hofstede schreef het boekje Bergje. Het bergje waar ze over schrijft is de Sass Songher, in de Dolomieten, in Italië. Sinds haar jeugd is al gefascineerd door deze berg, die ze kent van de jaarlijks wintersportvakanties met haar familie.

 

Nu, na 25 jaar, besluit ze om nog tweemaal de berg te bedwingen: één maal met haar geliefde en één maal alleen. Kunnen de mythische proporties van de berg naar bergje of andersom veranderen in de loop der tijd? De Sass Songher geeft Hofstede in ieder geval nieuwe inzichten over het leven.


In De 3 bestaat niet wandelt Gerbrand Bakker rond zijn huis in Duitse Eifel. Dit blijkt echter nogal tegen te vallen: dan is het te koud, dan weer te ver, maar het belangrijkste is dat een bepaalde wandelroute wel erg moeilijk te volgen is.

 

Het ontbreekt aan markeringen of de markeringen zijn onduidelijk of spreken elkaar tegen. Hij besluit dan om zelf met routemarkeringen en -bordjes aan de slag te gaan. Ook dit blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn en hij loopt tegen vele obstakels op tijdens zijn nobele pogingen om de route duidelijk te maken voor toekomstige wandelaars. Dit alles resulteert in een vermakelijk en humoristisch verslag van zijn werkzaamheden.


Thomas Rosenboom vertelt in De Grote Ronde over de wandeling die hij iedere dag door zijn stad Amsterdam maakt. Zonder deze wandeling is zijn dag niet goed en komt er niets uit zijn vingers, dus maakt hij een keer per dag de grote ronde. Het wandelen is een ritueel dat hij al 23 jaar uitvoert voordat hij zijn dag begint.

 

En iedere dag volgt Rosenboom dezelfde route en als hij in een schrijfperiode zit, denkt hij doorlopend aan het boek waar hij mee bezig is. Als lezer kunnen we mee genieten van dit wandelritueel. Er gaat altijd een notitieboekje mee, voor het geval hij nieuwe ideeën voor zijn boeken opdoet. 


De vier boekjes zijn mooi geïllustreerd met foto's, tekeningen en kaarten. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen, door het handzame formaat passen ze zo in je binnenzak. Een cadeautje voor jezelf of voor een ander!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.