Het blog van
De BoekWandelaar

De BoekWandelaar blogt over boeken, boeken die gaan over boeken, wandelen, schrijvers, wandelboeken...enzovoorts...

April 2024

UNESCO Wereldboekendag 23 april 2024

Wereldboekendag wordt ieder jaar gevierd op 23 april. De dag is ingesteld door UNESCO en werd voor het eerst gehouden in 1995. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan het gedrukte woord, lezen, auteursrechten en analfabetisme. Voluit heet deze dag Internationale dag van het boek en de auteursrechten. De Wereldboekendag vindt plaats op 23 april omdat dit de geboorte- of sterfdag is van een aantal beroemde schrijvers zoals Miquel deCervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso De La Vega, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Meíja Vallejo. William Shakespeare werd geboren op 23 april én overleed ook op 23 april.In 2023 was het thema: inheemse talen. Op de wereld bestaan ongeveer 7.000 verschillende talen, waar van er vele op rappe wijze uitsterven. De talen worden gesproken door vele inheemse volken die een grote culturele diversiteit vertegenwoordigen in de wereld. UNESCO wil hier graag aandacht voor vragen. Dit jaar is het thema: kracht van verhalen. Centraal staat de rol die verhalen spelen in ons leven. Verhalen zijn een bron van inspiratie, verhalen leren ons na te denken over verschillende gebeurtenissen en onderwerpen en zorgt voor de verbinding met de mensen om ons heen. Ze bieden ons nieuwe perspectieven en verrijken onze kennis door ons mee te nemen naar werelden buiten onze eigen ervaringen.

Lees meer »
Maart 2024

100 jaar NIVON!

In het jaar 1924 wordt het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO) op gericht. In eerste instantie richt de organisatie zich op de emancipatie en de rechten van arbeiders. Na hun eerste activiteiten zoals de bewerkstelling van een 8 urige werkdag voor alle arbeiders gaat de organisatie zich meer bezighouden met de ontwikkeling en vorming van arbeiders op sociaal-cultureel gebied. De vereniging is een initiatief van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV). De IvAO organiseert educatieve en ontspannende activiteiten zoals: lezingen, wandeltochten, reizen, leesbevordering en tentoonstellingen. 

Lees meer »
September 2023

Planetarium van Eisinga Werelderfgoed

Het Planetarium van Eise Eisinga in FranekerIn het pittoreske stadje Franeker in de provincie Friesland bevindt zich een van de meest opmerkelijke en fascinerende historische monumenten: het Planetarium van Eise Eisinga. Dit indrukwekkende astronomische instrument werd gebouwd door Eise Eisinga, een autodidactische astronoom en wiskundige, in de 18e eeuw en staat nu op de prestigieuze lijst van UNESCO Werelderfgoedlocaties. Redenen genoeg om wat meer te vertellen over de geschiedenis van dit opmerkelijke planetarium en Eise Eisinga als persoon.

Lees meer »
Juni 2023
Januari 2023

12 paden dwars door Europa

Zolang er mensen zijn, wordt er natuurlijk gewandeld. Eeuwenlang al trokken wandelaars door Europa om verschillende redenen. En hoewel er nieuwe middelen van transport kwamen de mens bleef zich al wandelend voortbewegen. In 1969 verzamelde een aantal verenigingen uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk die zich bezighielden met wandelpaden zich in Bazel in Zwitserland. Daar besloten zij om hun krachten te bundelen in een internationale organisatie en zo werd  de European Ramblers Association (ERA) opgericht. De nieuwe organisatie wilde graag mensen met elkaar verbinden door het uitzetten en beheren van lange afstandspaden die door verschillende zouden lopen. Mensen zouden in vrijheid moeten kunnen lopen in Europa waarheen ze maar wilden. In 2022 bestond deze Europese associatie 50 jaar!

Lees meer »
April 2022
Maart 2022

Johan Hendrik van Dale, lexicograaf

Op 22 maart 2022 verscheen de 16e editie van het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, de Dikke van Dale, in drie delen. De vorige editie dateerde van 2015. Met de aanschaf van dit naslagwerk, koop je, volgens de uitgever, een volledig bijgewerkte "spiegel van de samenleving" en is dit een monument in je boekenkast. Een uitgebreid woordenboek met een aanvulling van ruim 10.000 woorden en uitdrukkingen ten opzichte van de editie van 7 jaar geleden. Hoe komt dit woordenboek aan zijn naam Dikke van Dale? De Van Dale waaraan het prestigeuze woordenboek zijn naam ontleent was naar alle waarschijnlijk in werkelijk helemaal niet zo dik, hij heeft echter wel voor een lijvig werk zorggedragen. De man achter de Dikke van Dale of gewoonweg de Van Dale is Johan Hendrik van Dale. Wie was Johan Hendrik van Dale?

Lees meer »
December 2021

A Christie for Christmas

Agatha Christie (1890-1978) kan met recht the Queen of Crime worden genoemd. Ze schreef maar liefst 66 detective romans en ongeveer 165 korte verhalen. In haar glorie tijd prijkten haar titels boven aan de beststellers lijsten. En tot op de dag vandaag worden haar detectives nog steeds goed verkocht. Sinds de publicatie van haar eerste boek in 1920 zijn haar detectives zonder onderbreking gedrukt en herdrukt. In 1948 verkocht haar uitgever Penguin meer dan 100.000 exemplaren van haar boeken op één dag. In het Guiness Book of Records van 2018 stond haar naam bij de best verkopende schrijver allertijden. In 2020 werden 2 miljoen exemplaren van haar titels verkocht. 

Lees meer »