• Specialistische boekhandel
  • Wandelgidsen
  • Wandelboeken
  • Boeken over boeken
  • Gratis verzending vanaf 35 euro

Het blog van De BoekWandelaar

De BoekWandelaar blogt over boeken, boeken die gaan over boeken, wandelen, schrijvers, wandelboeken...enzovoorts...

Januari 2023

12 paden dwars door Europa

Zolang er mensen zijn, wordt er natuurlijk gewandeld. Eeuwenlang al trokken wandelaars door Europa om verschillende redenen. En hoewel er nieuwe middelen van transport kwamen de mens bleef zich al wandelend voortbewegen. In 1969 verzamelde een aantal verenigingen uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk die zich bezighielden met wandelpaden zich in Bazel in Zwitserland. Daar besloten zij om hun krachten te bundelen in een internationale organisatie en zo werd  de European Ramblers Association (ERA) opgericht. De nieuwe organisatie wilde graag mensen met elkaar verbinden door het uitzetten en beheren van lange afstandspaden die door verschillende zouden lopen. Mensen zouden in vrijheid moeten kunnen lopen in Europa waarheen ze maar wilden. In 2022 bestond deze Europese associatie 50 jaar!

Lees meer »
April 2022
Maart 2022

Johan Hendrik van Dale, lexicograaf

Op 22 maart 2022 verscheen de 16e editie van het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, de Dikke van Dale, in drie delen. De vorige editie dateerde van 2015. Met de aanschaf van dit naslagwerk, koop je, volgens de uitgever, een volledig bijgewerkte "spiegel van de samenleving" en is dit een monument in je boekenkast. Een uitgebreid woordenboek met een aanvulling van ruim 10.000 woorden en uitdrukkingen ten opzichte van de editie van 7 jaar geleden. Hoe komt dit woordenboek aan zijn naam Dikke van Dale? De Van Dale waaraan het prestigeuze woordenboek zijn naam ontleent was naar alle waarschijnlijk in werkelijk helemaal niet zo dik, hij heeft echter wel voor een lijvig werk zorggedragen. De man achter de Dikke van Dale of gewoonweg de Van Dale is Johan Hendrik van Dale. Wie was Johan Hendrik van Dale?

Lees meer »
December 2021

A Christie for Christmas

Agatha Christie (1890-1978) kan met recht the Queen of Crime worden genoemd. Ze schreef maar liefst 66 detective romans en ongeveer 165 korte verhalen. In haar glorie tijd prijkten haar titels boven aan de beststellers lijsten. En tot op de dag vandaag worden haar detectives nog steeds goed verkocht. Sinds de publicatie van haar eerste boek in 1920 zijn haar detectives zonder onderbreking gedrukt en herdrukt. In 1948 verkocht haar uitgever Penguin meer dan 100.000 exemplaren van haar boeken op één dag. In het Guiness Book of Records van 2018 stond haar naam bij de best verkopende schrijver allertijden. In 2020 werden 2 miljoen exemplaren van haar titels verkocht. 

Lees meer »
Oktober 2021

Alle(r)heiligen

In de Katholieke Kerk is 1 november traditiegetrouw de dag waarop alle heiligen worden herdacht. Deze gedenkdag wordt Allerheiligen genoemd. Heiligen zijn mensen die door hun gedrag en levenswandel een voorbeeld zijn voor gelovigen. Ze treden ook op als beschermheer of -vrouwe voor bepaalde groepen vaklieden. Ze worden beschermheilige of ook wel patroonheilige genoemd. Beroepsgroepen hebben vaak ook hun eigen heiligen. En zo zijn er nog ook heiligen die zich ontfermen over ons: de bibliofielen, bibliothecarissen, wandelaars, pelgrims, lezers, boekhandelaren... Een veilig idee? Wie zijn deze heiligen dan wel?

Lees meer »

Het mysterie van Edgar Allan Poe (1809-1849)

Vandaag, 7 oktober, is de 172e sterfdag van de Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allen Poe. Hij was één van de eerste schrijvers in Amerika die van schrijven zijn beroep heeft gemaakt. Naast schrijver en dichter was hij ook literair criticus en redacteur bij verschillende tijdschriften. Edgar Poe werd op 19 januari 1809 geboren in Boston in de staat Massachusetts als tweede kind van een acteursechtpaar. Toen Edgar nog een baby was verliet zijn vader het gezin en een jaar later stierf zijn moeder. Zijn beide ouders stierven toen hij pas drie jaar oud was. Hij werd opgenomen in het gezin van John Allan, een zakenman uit Richmond in Virginia. Van deze man nam hij zijn tweede naam, Allan, aan. Een moeilijke startNa een niet zo succesvolle studententijd, met gokken, drinken en schulden treed hij op 20-jarige leeftijd in het leger en publiceert zijn eerste poëzie werk: Tamerlane and Other Poems. Er verschijnen 50 exemplaren van dit werk dat weinige publieke aandacht krijgt. Twee jaar later publiceert hij zijn tweede boek: Al Aaraf, Tamerlane and Minor Poems. Dit werk ontvangt positieve kritiek van de invloedrijke criticus John Neal. Met de financiële steun van een aantal vrienden in het leger weet hij in 1831 een derde poëzie werk uit te geven, genaamd Poems. In ditzelfde jaar overlijdt zijn oudere broer Henry waarna hij besluit om zijn leven te geheel te gaan wijden aan het schrijversschap. 

Lees meer »

Dieren in boeken en verhalen

Van oudsher komen dieren voor in vertellingen en verhalen. Alle volken en culturen zijn bekend met verhalen waarin dieren een hoofdrol spelen. In veel van deze verhalen hebben dieren menselijke eigenschappen gekregen. De schrijver wil de lezer meestal een spiegel voor houden. De dieren laten zien hoe mensen zich gedragen. Op deze manier kun je je kritiek  uiten op of de spot drijven met maatschappelijke verhoudingen of het gedrag van specifieke personen.

Lees meer »
September 2021

Daar kun je mee lezen en schrijven...

Als je met iets of iemand kunt lezen en schrijven betekent dat iets positiefs. Het wil zeggen dat je aan iemand of iets bijzondere kwaliteiten of vaardigheden toekent. De uitdrukking stamt uit de 18e eeuw waarin het kunnen lezen en schrijven als iets uitzonderlijks werd gezien. Steeds meer mensen leerden lezen en schrijven. Maar de kunst van het lezen en schrijven was toch nog iets bijzonders, als je die kunst machtig was dan kon je daarmee ook andere taken uitvoeren dan andere mensen. Van een gezegde dat van toepassing was op mensen werd het later ook gezegd van dingen die goed van kwaliteit waren en gemakkelijk in gebruik.Het niet of niet zo goed kunnen lezen en schrijven lijkt tegenwoordig iets van lang geleden. Maar niets is minder waar. Wist je dat er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen volwassenen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven? De Stichting Lezen en Schrijven organiseert daarom de Week van Lezen en Schrijven. Want als je kunt lezen en schrijven of beter leert lezen en schrijven kun beter meedoen in onze maatschappij. Mensen die niet of niet zo goed kunnen lezen en schrijven hebben meer moeite met het gebruik van een smartphone of internet. Dat maakt het moeilijker om informatie te vinden en te  begrijpen, om een baan te vinden of bijvoorbeeld je geldzaken zelfstandig te regelen. Uiteraard is kunnen lezen en schrijven functioneel om je dagelijkse dingen goed te kunnen doen. Maar als lezer van dit blog weet je waarschijnlijk net zo goed als ik zelf dat lezen en schrijven ook veel kan bijdragen aan je gevoel van welzijn. Hoe heerlijk is niet om een leuk boek te lezen ter ontspanning? Gewoon voor je plezier? En dat lezen doe je lekker zelf daar heb je niemand anders voor nodig. Maar je hebt anderen wel nodig om te leren lezen en schrijven. Hoe kun je een ander helpen? Allereerst moet je natuurlijk weten of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Hieronder vind je een aantal signalen waaraan je laaggeletterdheid kunt herkennen:

Lees meer »