Het blog van
De BoekWandelaar

De BoekWandelaar blogt over boeken, boeken die gaan over boeken, wandelen, schrijvers, wandelboeken...enzovoorts...

September 2023

Planetarium van Eisinga Werelderfgoed

Het Planetarium van Eise Eisinga in FranekerIn het pittoreske stadje Franeker in de provincie Friesland bevindt zich een van de meest opmerkelijke en fascinerende historische monumenten: het Planetarium van Eise Eisinga. Dit indrukwekkende astronomische instrument werd gebouwd door Eise Eisinga, een autodidactische astronoom en wiskundige, in de 18e eeuw en staat nu op de prestigieuze lijst van UNESCO Werelderfgoedlocaties. Redenen genoeg om wat meer te vertellen over de geschiedenis van dit opmerkelijke planetarium en Eise Eisinga als persoon.

Lees meer »
Juni 2023
Januari 2023

12 paden dwars door Europa

Zolang er mensen zijn, wordt er natuurlijk gewandeld. Eeuwenlang al trokken wandelaars door Europa om verschillende redenen. En hoewel er nieuwe middelen van transport kwamen de mens bleef zich al wandelend voortbewegen. In 1969 verzamelde een aantal verenigingen uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk die zich bezighielden met wandelpaden zich in Bazel in Zwitserland. Daar besloten zij om hun krachten te bundelen in een internationale organisatie en zo werd  de European Ramblers Association (ERA) opgericht. De nieuwe organisatie wilde graag mensen met elkaar verbinden door het uitzetten en beheren van lange afstandspaden die door verschillende zouden lopen. Mensen zouden in vrijheid moeten kunnen lopen in Europa waarheen ze maar wilden. In 2022 bestond deze Europese associatie 50 jaar!

Lees meer »
April 2022
Maart 2022

Johan Hendrik van Dale, lexicograaf

Op 22 maart 2022 verscheen de 16e editie van het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, de Dikke van Dale, in drie delen. De vorige editie dateerde van 2015. Met de aanschaf van dit naslagwerk, koop je, volgens de uitgever, een volledig bijgewerkte "spiegel van de samenleving" en is dit een monument in je boekenkast. Een uitgebreid woordenboek met een aanvulling van ruim 10.000 woorden en uitdrukkingen ten opzichte van de editie van 7 jaar geleden. Hoe komt dit woordenboek aan zijn naam Dikke van Dale? De Van Dale waaraan het prestigeuze woordenboek zijn naam ontleent was naar alle waarschijnlijk in werkelijk helemaal niet zo dik, hij heeft echter wel voor een lijvig werk zorggedragen. De man achter de Dikke van Dale of gewoonweg de Van Dale is Johan Hendrik van Dale. Wie was Johan Hendrik van Dale?

Lees meer »
December 2021

A Christie for Christmas

Agatha Christie (1890-1978) kan met recht the Queen of Crime worden genoemd. Ze schreef maar liefst 66 detective romans en ongeveer 165 korte verhalen. In haar glorie tijd prijkten haar titels boven aan de beststellers lijsten. En tot op de dag vandaag worden haar detectives nog steeds goed verkocht. Sinds de publicatie van haar eerste boek in 1920 zijn haar detectives zonder onderbreking gedrukt en herdrukt. In 1948 verkocht haar uitgever Penguin meer dan 100.000 exemplaren van haar boeken op één dag. In het Guiness Book of Records van 2018 stond haar naam bij de best verkopende schrijver allertijden. In 2020 werden 2 miljoen exemplaren van haar titels verkocht. 

Lees meer »
Oktober 2021

Alle(r)heiligen

In de Katholieke Kerk is 1 november traditiegetrouw de dag waarop alle heiligen worden herdacht. Deze gedenkdag wordt Allerheiligen genoemd. Heiligen zijn mensen die door hun gedrag en levenswandel een voorbeeld zijn voor gelovigen. Ze treden ook op als beschermheer of -vrouwe voor bepaalde groepen vaklieden. Ze worden beschermheilige of ook wel patroonheilige genoemd. Beroepsgroepen hebben vaak ook hun eigen heiligen. En zo zijn er nog ook heiligen die zich ontfermen over ons: de bibliofielen, bibliothecarissen, wandelaars, pelgrims, lezers, boekhandelaren... Een veilig idee? Wie zijn deze heiligen dan wel?

Lees meer »