Vakantietips van De BoekWandelaar

Gepubliceerd op 7 juli 2020 om 20:30
Vakantie

Het is weer vakantietijd, tijd om even wat anders te doen. Tijd om te wandelen en te lezen. Tijd om te reizen, met een boek van De BoekWandelaar kom je overal. Voor alle reizigers heeft de BoekWandelaar vakantietips verzameld: zoals de dromers, de trekkers, de sjouwers, de kuieraars en de leunstoelreizigers. Voor vakantiegangers die houden van...

Avontuur


Voor het maken van een bergwandeling hoef je echt niet naar het buitenland. En het is ook niet zo dat je hiervoor per se in Limburg moet zijn. In De mooiste bergwandelingen van Nederland vind je 13 klimroutes verspreid over het land. 

Wat dacht je van een beklimming van de Archemerberg in Overijssel? Op de top wacht je een schitterend uitzicht als beloning. En zelfs wandelen op de Vuilnisberg bij Zoetermeer wordt door deze gids een heel leuk uitje.


In het boek Ongebaande paden doet Sylvain Tesson verslag van zijn wandeltocht door Frankrijk. Na een ernstige val die hem bijna zijn leven kost, besluit hij om als hij genoeg hersteld om een voetreis te beginnen dwars door Frankrijk. 

En zo gebeurde het ook, hij begint aan een tocht die drie maanden zal duren waarbij hij dwars door de natuur trekt en over onverharde wegen. Van het zuidoosten van Frankrijk naar de kust in het noordwesten trekt hij door het hele land. 


Wanneer Cheryl Strayed op een dieptepunt in haar leven is beland, neemt ze een drastische beslissing: ze zegt haar baan en begint aan Pacific Crest Trail, een wandelroute van 1700 kilometer door Amerika. 

Wild is het verhaal van haar wandeltocht van drie maanden die ze helemaal in haar eentje zal afleggen.


Lopen over de grens

Katja Staartjes is een echte avonturier: als eerste Nederlandse vrouw beklom ze de Mount Everest. Ook beklom ze een aantal andere bergreuzen en leidde ze verschillende expedities. 

Met haar man Henk Wesselius liep ze 2000 kilometer langs de grens van Nepal. Lopen over de grens is het schitterend reisverslag van deze grensverleggende voettocht.


Bourgondisch leven


Wijnschrijfster Mariëlla Beukers en wandelcoach Wanda Catsman beschrijven in De mooiste wijnwandelingen in Nederland, 10 wandelingen langs en door wijngaarden. 

Wanda leidt je over de mooiste paden en Mariëlla kan je alles vertellen over wijn en druivenrassen. Na de wandeling is het heerlijk om nog even het glas te heffen!

 


In De wandelende fijnproever neemt Ria Loohuizen ons mee op ontdekkingsreis. We maken kennis met subtiele, verfijnde gerechten met bekende lekkernijen als brandnetels, rozenbottels en hazelnoten en minder bekende als klaverzuring, schorrekruid en sponszwammen. 

Voor iedere wandelaar die ook van lekker eten houdt!


Als je denkt aan bourgondisch leven, denk je aan het zuidelijke deel van ons land. Brabant, Zeeland en Limburg staan bekend om hun gastvrijheid en om hun gezelligheid. Daar kun je genieten van het goede leven en 'goei eten'.

Het Grenslandpad laat je bourgondische banjeren door deze drie provincies van Sluis in Zeeland tot Thorn in Limburg of andersom natuurlijk. De route is een aaneenschakeling van cultuurhistorische en culinaire verrassingen. 


Met Aan tafel met Charles Dickens maak je een culinaire reis door de tijd! Een kookboek over eten en drinken in de 19e eeuw met schrijver Charles Dickens en zijn vrouw Catherine als uitgangspunt. 

Naast 26 heerlijke recepten, vind je ook historische informatie over koken en tafelen in de Victoriaanse tijd. Met mooie foto's en prenten die je zin doen krijgen in al die soepen, vlees- en groentegerechten en natuurlijk overheerlijke desserts en gebak.


Spanning


In In bloed geschreven onderzoeken forensisch expert Jordan Stone, archeologe Erin Granger en Rhun Korza, een Vaticaanse priester, een verwoest tempelcomplex in Israël. 

Na een brute aanval op de onderzoekssite moeten de drie rennen voor hun leven en datgene vinden wat ooit werd bewaard in de tempel: een handgeschreven testament van Christus.

Langs eeuwenoude ruïnes en prachtige kerken gaat het trio op zoek naar een geheime geschiedenis van meer dan duizend jaar. Maar wees gewaarschuwd: sommige boeken zouden nooit gevonden mogen worden...


In De storm is Bruce Cable de eigenaar van een boekwinkel op Camino eiland. Als Hurricane Leo over het eiland raast wordt er veel schade aangericht. Ook zijn er dodelijke slachtoffers te betreuren. 

Een vriend van Bruce,  de thrillerschrijver Nelson Kerr blijkt ook één van de dodelijke slachtoffers te zijn. Echter de verwondingen aan zijn lichaam duiden erop dat hij niet is omgekomen door de storm. Wie zou Kerr willen doden?


Marco krijgt van zijn vrienden een cursus Creatief Schrijven cadeau. Zijn medecursist Gert-Jan vertelt een verhaal over een ontvoering en een moord, waarvan Marco vermoedt dat dit niet zomaar een fictief verhaal is. Dit gevoel groeit wanneer deze misdaden daadwerkelijk plaatsvinden. Marco maakt zich ernstige zorgen, maar niemand lijkt zijn zorgen te delen. Of toch wel?

Zie niet om is een verhaal over familiegeheimen, moord en persoonlijke groei waarin fictie en historische feiten elkaar afwisselen.

 


Op de avond voor de Vierdaagse ontdekt buschauffeur een aankondiging van een moordaanslag op een van de deelnemers van de Vierdaagse. De politie neemt deze dreiging waarna Hoofs via TV Gelderland in contact probeert te komen met de mogelijke dader. Maar de vraag is of hiermee het naderend onheil kan worden afgewend. Tot overmaat van ramp zorgt een extreemrechtse wandelclub voor nog meer onrust.

De dood of de gladiolen is het eerste deel in de serie Vierdaagse Thrillers
Pelgrimage


Treed in het voetspoor van heiligen en pelgrims met Fokko Bosker. Hij wandelt over het Bonifatius kloosterpad in Friesland. Terwijl hij langs de kloosters wandelt, vertelt hij over het leven en werk van de monniken die hier eens leefden.

Dit levert een mooie bundel met verhalen op over o.a. de liefdesbrief van de non Dolorosa en over de mysterieuze Bonifatius kapel. Ook deelt hij zijn belevenissen onderweg en verhaalt hij over de mensen die hij ontmoet. 

 

 


Emo's reis brengt ons terug in het jaar 1212 toen de Fries-Gronings een voetreis naar Rome maakte. Op basis van de Kroniek van het klooster Bloemhof en met gebruik van talrijke historische documenten schetst hij van dag tot dag een beeld van het landschap en de samenleving in het Europa van het begin van de dertiende eeuw, gezien door de ogen van Emo én door die van een moderne reiziger.


Een succesvolle, dertigjarige Amsterdamse makelaar wil verdieping in haar overvolle leven. Ze gaat in haar eentje op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela: een route van 900 kilometer, te voet door de weidse natuur van Oost- naar West-Spanje. Haar tocht verandert langzaam van een slopende onderneming in een spirituele reis? Met de nodige doses hartstocht!
Met Op hoge hakken naar Santiago maakt Cathelijne ons deelgenoot van alle facetten van haar pelgrimage, een spannende tocht waarvan de afloop lang onzeker blijft.

 


In zijn debuut De ogen van de muskusos neemt Paul De Marez zijn lezers mee op een fascinerende reis. Met stok en rugzak trekt hij er maandenlang op uit, met onderweg een aandachtig oog voor de zin der dingen. Soms wordt hij wakker tussen zachte lakens van inspirerende engelen, dan weer in een oude gevangeniscel of een devoot kloosterbed.

Zijn spirituele voettocht brengt hem over kleine paadjes, langs rivieren en gebergten, van de sarcofaag van Broeder Isidoor in Kortrijk naar een verdwenen graf in het Hoge Noorden. 

 


Kids


In de vakantie is het heerlijk om een spannend avontuur te duiken!

Simon, Patricia, Evelyn en Larry beginnen aan een gevaarlijk avontuur als ze een mysterieuze bibliotheek binnenstappen.

Ze komen namelijk terecht in het land Folio, een betoverd koninkrijk. In deze magische wereld voeren alle verhalen een oorlog met elkaar. De kinderen kunnen deze strijd alleen stoppen door de maker van de bibliotheek, De verdwenen magiërop te sporen. Maar dat hij verdween, is al eeuwen geleden...

 


Met De gele ballon reis je de hele wereld over!
In dit hele grote, woordenloze wereldzoekboek vind je de prachtige schilderingen van Charlotte Dematons van iedere uithoek van de wereld.

En wat blijkt? De stad, de woestijn, het oerwoud en de zee hebben iets met elkaar gemeen: telkens opnieuw duikt een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenis tenue en natuurlijk een gele ballon. En dat niet alleen. Charlotte heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt.


Tijdens je vakantie beleef je van alles en maak je mooie herinneringen samen je familie of je vrienden en vriendinnen. Het is leuk om al avonturen en belevenissen te verzamelen in dit reisdagboek: Mijn reisdagboek.

In je eigen reisdagboek bepaal je helemaal zelf wat je erin schrijft, plakt, tekent of kleurt! Zo ga je die vakantie nooit meer vergeten!


Vigo de draak is gek op boeken en leest ze graag voor aan iedereen die ze maar horen wil. Jammer genoeg zijn de dorpsbewoners doodsbang voor hem...

Gelukkig leert hij Luna kennen. Zij houdt net zoveel van verhalen als hij. Samen bedenken ze een plan om een boekwinkel te beginnen - een vliegende boekwinkel, welteverstaan - boven op Vigo's rug!

Vigo's vliegende boekwinkel is een hartverwarmend verhaal over de magie van boeken!

 


Historie


In 1621 vluchtte Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein. Een historisch feit dat we allemaal kennen. Maar er is minder bekend over zijn vluchtroute naar het veilige Spanje.

Het Hugo de Groot Pad is een precieze, historische reconstructie van de Hugo's vlucht van Loevestein naar Antwerpen. In deze gids is de route uitgezet in 7 etappes met een wandel- en een fietsvariant.


De geschiedenis van het pad

Na een zware epilepsie aanval hoort schrijver Ekelund dat hij nooit meer mag autorijden. Hij besluit dan voortaan te voet door het leven te gaan en wandelt meer dan ooit te voren.

In De geschiedenis van het pad beschrijft hij de geschiedenis van zijn eigen levenspad maar daarnaast verweeft hij hierin ook de geschiedenis van het wandelen door de mensheid door de eeuwen heen.


We weten allemaal wat een boek is en uit welke onderdelen een boek bestaat. En we weten dat verschillende type boeken zo hun eigen onderdelen hebben. Alle bouwstenen waaruit een boek bestaat, hebben hun eigen geschiedenis. Dat geldt voor de letter, maar ook voor de titelpagina en de voetnoot.

Wat is een boek? behandelt beknopt en in begrijpelijke taal de geschiedenis van alle eigenschappen van het boek. Het gaat over de uitgever en de drukker maar ook over de schrijver, over de eisen die de lezer stelt aan boeken en over de wisselwerking tussen techniek en inhoud.

 


In Niets is onmogelijk staan de levensverhalen opgetekend van bijzondere mensen uit de Nederlandse en Vlaamse geschiedenis. 

In het boek kun je bijvoorbeeld lezen over Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland, over Carolus Clusius, aan wie Nederland onder meer bloembollen en aardappels dankt en over Henri van de Werve, een zonderlinge baron, die zijn hele leven bouwde aan zijn droomkasteel. 

Naast deze bijzonder verhalen zijn ook wandelingen opgenomen zodat je letterlijk in de voetsporen van deze mensen kunt treden. 


Young Adult


Wat doe je als je net eindexamen hebt gedaan en alle vrijheid hebt? Dan ga je de Appalachian Trail lopen, een wandeltocht van 3500 kilometer. Niet iets wat iedere zeventienjarige zou doen, maar McKenna wel.

Haar vriendin Courtney zal haar vergezellen op de tocht, maar helaas zegt Courtney vlak voor vertrek af. McKenna besluit om de tocht stiekem in haar eentje te gaan lopen. Onderweg ontmoet ze de knappe Sam en ze gaan samen verder. McKenna wordt verliefd op Sam. Het is fijn om samen te lopen. Maar alles veranderd wanneer ze besluiten om het verharde pad te verlaten, want hierdoor komen ze in gevaar en moeten ze beiden vechten voor hun leven... 

De afstand tussen jou en mij is spannend en romantisch tegelijk.


In Dit is allemaal waar raken vier tieners bevriend met hun favoriete auteur. Na een tijdje ontdekken ze dat zij hun grootste geheimen verwerkt heeft in haar nieuwe boek. Met grote gevolgen... Waren ze wel echt bevriend met de beroemde Fatima of zag zij hen alleen als materiaal voor haar nieuwe hoofdpersonen?

De tieners reageren hier verschillend op: daar waar de een de auteur haat, is de ander nog steeds fan. In het boek worden interviews en dagboekfragmenten van de tieners afgewisseld met fragmenten uit de omstreden roman. Wat is feit en wat is fictie?

 


Verliefd op de auteur van je nieuwe lievelingsboek... Samen met haar vader organiseert Lexi boekenconferenties. Vele weekenden brengt ze door in hotels en ze maakt er vrienden voor het leven. Dan leest ze een boek dat haar wereld op zijn kop zet.

Wat doe je als achter het pseudoniem van je favoriete auteur die ene arrogante jongen schuilgaat? Wanneer is hij Haydn Swift en wanneer is hij Aidan Green? En op wie van de twee is Lexi verliefd aan het worden?

De jongen met twee namen


Als je houdt van een lekker dik boek is De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel zeker iets voor jou! Deze pil heeft namelijk meer dan 1000 pagina's.

De tweeling Sophie en Josh Newman hebben een bijbaantje in de boekhandel van Nick Fleming, die in werkelijkheid de beroemde alchemist Nicolas Flamel is. Flamel werd al geboren in 1330 maar door het Elixer van het Eeuwig Leven leeft hij nog steeds. Dit Elixer bestaat nog steeds en dreigt in handen te komen van een groep Onsterfelijken die de mensheid willen vernietigen. 

Volgens een oude voorspelling zijn Sophie en Josh de enigen die de Onsterfelijken kunnen stoppen. Tenminste...als Flamel er in slaagt om hun verborgen krachten te doen ontwaken.


Romantiek


Aurélie heeft een restaurantje in Parijs en is in de steek gelaten door haar amour. Ongelukkig dwaalt ze door de stad en stuit in een boekwinkel op een mysterieuze roman, waarin in ze zelf de hoofdpersoon blijkt te zijn!

Ze wordt razend nieuwsgierig naar de onbekende schrijver en probeert met hem in contact te komen. Tevergeefs. Maar Aurélie weigert op te geven en op een dag vindt ze eindelijk een aanknopingspunt.

De glimlach van Aurélie

 

 


De eerste regel van de boekenclub : je praat niet over de boekenclub

Gavin Scott heeft een probleem met zijn vrouw : Thea is hem zat. En niet zomaar zat - dit is 'pak je spullen, stap in de auto en verdwijn per direct uit mijn leven' - zat. In een wanhopige poging om zijn huwelijk te redden, wendt Gavin zich tot zijn vrienden. En die hebben een wel heel onorthodoxe oplossing voor hem: de Bromance boekenclub.

 


Laura werkt mee in de organisatie van een literaire festival. Hiervoor vertrekt ze naar Ierland om de bekende schrijver Dermot Flynn over te halen om deel te nemen aan het festival. 

Dat valt echter nog niet mee want Dermot is namelijk behoorlijk excentriek, erg temperamentvol en kampt met een writer's block - en hij is vastbesloten om Laura's hart te veroveren...

Liefdesbrieven

 


Teheran, 1953. Roya brengt de uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fahri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes en schrijfpapier. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht.

Als ze besluiten om te gaan trouwen, slaat het noodlot toe. Op de bewuste dag wordt namelijk een coup gepleegd en in de chaos raken ze elkaar kwijt. Roya blijft hem zoeken, maar het zal uiteindelijk bijna veertig jaar duren voor ze elkaar weer terug zien.

De boekhandel van Teheran is een liefdesverhaal over verlies, troost en de speling van het lot. 


Stedentrips


In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was verre van voorbij. Veertig jaar later keert hij terug om de stad te herontdekken.

Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, van Anna Achmatova, Osip en Nadjezjda Mandelstam, Joseph Brodsky, Malevivitsj, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Nina Berberova, Tsjaikofski, Rachmaninov, Stravinski en vele anderen.

De gloed van Sint-Petersburg


In Literaire wandeling Groningen nemen Roos Custers en Nick ter Wal je mee langs opmerkelijke literaire plekken in Groningen en Haren. Loop je mee?

In welk huis aan de Ossenmarkt woonde Willem Frederik Hermans? Waar liep Belcampo? Aan welk cafétafeltje zaten Jean-Pierre Rawie en zijn dichtbroeder Driek van Wissen? Op welk terras begint de grote liefde in de roman Magnus van Arjen Lubach? En waar stapte Vasalis op de bus?

 


Met Amsterdammer? Hoe zou dat voelen? in de hand kun je de favoriete plekken van Remco Campert met eigen ogen aanschouwen.

In het boekje worden twee wandelingen door Amsterdam beschreven, eentje langs plekken rond het Leidseplein en eentje rond het Museumplein. Je kunt de locaties uit Camperts leven en werk lopend bezoeken, maar je kunt de routes eventueel ook vanuit je luie stoel volgen.

Ik ben met plezier met u meegewandeld - Remco Campert


In Sofia Express is de geur van detectives, Oriënt-Express en spionage-intriges nooit ver weg. De stad is een befaamde treinhalte op de route naar Istanbul en A. den Doolaard waant zich er in Chicago. Niet vreemd dus dat Eric Ambler enkele thrillers situeert in Sofia. Voor de Joodse Angelika Schrobsdorff biedt de stad juist een veilig onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als de stad tijdens de Koude Oorlog een stalinistische make-over krijgt, bezoekt vrijwel niemand de stad meer. Toch schrijft Lucebert in 1955 een reeks reisgedichten over Bulgarije en spelen romans van Cees Nooteboom en Dimitri Verhulst in Sofia. 

 

 

Waar gaat jou reis naar toe? Wat gaat er mee in jouw koffer? Laat het weten als je nog reisadvies nodig hebt. De BoekWandelaar wenst je een goede reis en een fijne vakantie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.