Schrijver Carlos Ruiz Zafón (1964-2020)

Gepubliceerd op 23 juni 2020 om 10:52

Vorige week vrijdag overleed de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón. De schrijver die wereldberoemd werd met zijn roman De schaduw van de wind.

Op 25 september 1964 wordt Carlos Ruiz geboren in Barcelona. Dit is de stad waar hij ook is opgegroeid en waar hij later gaat studeren. Als jongetje van 5 of 6 jaar oud weet hij al dat hij schrijver wil worden. Het zal echter nog tot 1992 duren voort dat hij echt begint met schrijven.

Na de middelbare school besluit hij om Informatiewetenschappen te gaan studeren. Toch blijkt dit voor hem niet de juiste keuze te zijn want hij stopt vroegtijdig met zijn studie wanneer hij een baan krijgt aangeboden in de marketing- en reclamewereld. Hierin is hij behoorlijk succes vol, want uiteindelijk zal hij namelijk creatief directeur van een groot prestigieus reclamebureau worden in Barcelona.

Begin jaren '90 verhuist Zafón naar de Verenigde Staten waar hij in eerste instantie aan de slag gaat als scenarioschrijver. In 1992 stopt hij met dit werk om zich volledig op het schrijven van een boek te kunnen richten. Zijn eerste boek El príncipe de la niebla (De nevelprins) verschijnt in 1993. Met dit young adult boek wint hij hetzelfde jaar de Edebé prijs voor jeugdliteratuur. In de jaren erna volgen nog 3 aanvullende jeugdromans: El palacio de la medianoche (1994), Las luces de septiembre (1995) en Marina (1999).

 

De publicatie van zijn roman De schaduw van de wind in 2001 betekent zijn wereldwijde doorbraak. Het boek wordt in vele talen vertaald en er worden miljoenen exemplaren van verkocht. Met De schaduw van de wind wint hij diverse literaire prijzen. Vervolgens verschijnen er nog drie romans: Het spel van de engelDe gevangene van de hemel en Het labyrinth der geestenDeze romans samen vormen het vierluik: Het kerkhof van de vergeten boeken.

 

De boeken spelen zich af in de stad van Zafón: Barcelona en vinden plaats in de eerste helft van de vorige eeuw. In het eerste boek  laat een boekhandelaar zijn zoon Daniël kennis maken met een mysterieuze, geheime bibliotheek: het kerkhof der vergeten boeken. Hier laat hij hem een boek uit kiezen. De keuze valt op het boek De schaduw van de wind van de schrijver Julian Carax. Daniël raakt in de ban van het boek en hij besluit dat hij alles wil weten over het boek en over de schrijver. Dan blijkt dat achtervolgt wordt en dat er meer mensen op zoek zijn naar de schrijver Carax en zijn boeken... In de volgende delen van het vierluik komen steeds nieuwe personages voor maar het kerkhof der vergeten vader en zoon en de boekwinkel komen steeds terug. De afzonderlijke delen zijn met verschillende verhaallijntjes met elkaar verbonden. De boeken zijn in willekeurige volgorde en los van elkaar te lezen. 

Naast romans schreef Zafón ook een aantal korte verhalen en schreef hij regelmatig een bijdrage in Spaanse kranten zoals El País en La VanguardiaWat minder bekend is, is dat hij ook componist was en piano speelde. Zafón was naast schrijver ook componist. In onderstaande video vertelt hij wat muziek en literatuur voor hem betekent en speelt hij piano.

Het werk van Zafón werd gepubliceerd in 45 landen, vertaald in 40 talen en won talrijke literaire prijzen. Hij was, na Cervantes, de meest gelezen Spaanse schrijver ter wereld. Carlos Ruiz Zafón overleed in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van darmkanker. Hij werd slechts 55 jaar.

 

“Cada libro, cada tomo que ves, tiene alma. El alma de quien lo escribió,

y el alma de quienes lo leyeron y vivieron y soñaron con él. 
-

“Elk boek, elk deel dat je ziet, heeft een ziel. De ziel van degene die het heeft geschreven

en de ziel van degenen die het hebben gelezen, geleefd en gedroomd”

- Carlos Ruiz Zafón -Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.