Wandelgidsen Streekpaden SP

Een Streekpad is een rondwandeling binnen één bepaalde streek of regio in Nederland. De lengte van de paden varieert tussen 80 en 350 kilometer. De paden zijn in twee richtingen te lopen en allemaal bewegwijzerd met een geel-rode markering. In Nederland zijn er op dit moment 21 Streekpaden die samen een netwerk vormen van ongeveer 4500 kilometer. Naast Streekpaden bestaan er ook Lange Afstand Wandelpaden LAW.

Deze streekpaden worden beheerd door Wandelnet en NIVON. Vele vrijwilligers zetten zich in om de streekpaden toegankelijk te maken en te houden en zorgen voor het onderhoud van de paden. 

Overzicht Streekpaden SP


SP-1 Scholtenpad

Streekpad Winterswijk - Wandelen in de Achterhoek
1o3 kilometer

Miniatuurkaartje SP-1
MarijnBosma, 2021

Scholtenhuis Roerdink uit 1863 in Winterswijk
📷 Chris Booms, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, 2008

Het Scholtenpad is een rondwandeling door de Achterhoek met Winterswijk als middelpunt. Vanuit de markt in Winterswijk leiden vier paden naar de rondwandeling om Winterswijk. Het pad loopt door hoogveengebieden en voert je door het coulisselandschap van de Achterhoek.

Het Scholtenpad dankt zijn naam aan de scholtenboeren of scholtenboerderijen in deze regio. De scholteboeren waren in de Middeleeuwen de vertegenwoordigers van de Duitse landeigenaren rondom Winterswijk. Een scholtenboerderij is een grote, bewoonde boerderij met veel grond. Het land van de scholtenboerderijen werd op een gegeven moment Nederlands grondgebied. Door overerving bleven de boerderijen in bezit van families en werd het bezit uitgebreid. 

Beheerd door: Wandelnet


SP-2 Twentepad

Te voet door Noordoost Twente
87 kilometer

Miniatuurkaartje SP-2
MarijnBosma, 2021

Markstraat met het Palthehuis (links) in Oldenzaal
📷 Txllxt TxllxT, 2021

Een wandeling over het Twentepad is een wandeltocht door het Twentse coulissenlandschap met veel cultuur en natuur in de provincie Overijssel. Het grootste gedeelte van de route bestaat uit onverharde paden. Start van de wandeling is bij station Almelo en gaat dan via Tubbergen, Ootmarsum, Oldenzaal en dan weer terug naar Almelo. In deze streek vind je havezaten en landgoederen zoals Singraven en Huneborg en de natuurbebieden het Springendal en de Dinkel.

Beheerd door: Wandelnet

Deze wandelgids is op dit moment uitverkocht en niet leverbaar. Het is niet bekend wanneer deze gids in herdruk komt.


SP-3 Streekpad Nijmegen

Wandelen in het Rijk van Nijmegen
117 kilometer

Miniatuurkaartje SP-3
MarijnBosma, 2021

Het Kronenburgerpark in Nijmegen
📷 Léo 0607 51, 2017

Het start- en eindpunt van Streekpad Nijmegen is station Nijmegen. Een wandeling langs Maas en Waal en het Maas-Waalkanaal. Via Beuningen, Winssen en Deest loop je naar Afferden. Via Bergharen brengt het pad je bij Wijchen. Bij Ravenstein steek je de Maas over. Vervolgens gaat de route verder van Grave naar Malden. Bij Kranenburg maak je een uitstapje naar het buitenland: het Reichswald in Duitsland. Dwars door de Ooijpolder ga je weer terug naar Nijmegen.  
Grote rivieren, rivierduinen, groene uiterwaarden, bossen vormen de belangrijkste ingrediënten van dit streekpad. 

Beheerd door: Wandelnet

Deze wandelgids is op dit moment uitverkocht en niet leverbaar. Herziene druk verwacht 4e kwartaal 2023.


SP-4 WaddenWandelen

Wandelroutes over zes Waddeneilanden
276 kilometer

Miniatuurkaartje SP-4
MarijnBosma, 2021

Wezenputten in Oude Schild
📷 Pa3ems, 2013

Het streekpad WaddenWandelen is een verzameling van verschillende rondwandelingen op de zes waddeneilanden: de Nederlands eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Bereid je voor op veel strand en duinen, bossen en kwelders, uitgestrekte weiden en dorpjes.

Beheerd door: Wandelnet


SP-5 Brabants Vennenpad

Langs bossen, heiden en vennen in het Brabantse land
258 kilometer

Miniatuurkaartje SP-5
MarijnBosma, 2021

Zandbergse vennen in Boxtel, 2022
📷 De BoekWandelaar

Het Brabants Vennenpad brengt u in het zuidoostelijk deel van de provincie, langs vennen in de Kampina, De Kempen en De Groote Heide, door het Land van Van Gogh en over landgoederen. Prachtige paadjes langs de meanderende Dommel brengen u steeds zuidelijker tot de Belgische grens.

De wandelroute is een aaneenschakeling van bos- en heidegebieden. Zo wandel je over de Strabrechtse heide, de Kampina, de Malpie, de Groote Heide en de Leenderheide. Je doorkruist de Kempen met zijn Acht Zaligheden en loopt over de Gorp en Rovert en Landgoed De Utrecht. Je start en eindigt de wandeling bij het Groot Speijck, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk, het land van bossen en vennen. 

Beheerd door: NIVON


SP-6 Drenthepad

Wandelen door poëtisch Drenthe
329 kilometer

Miniatuurkaartje SP-6
MarijnBosma, 2021

Uitkijktoren Zeven bij Fochteloërveen, 2021
📷 Gouwenaar

Met het lopen van het Drenthepad maak je een mooie rondwandeling door de provincie Drenthe. Door het land van Bartje van Anne de Vries. Je bezoekt maar liefst drie Nationale Parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Ga op ontdekkingstocht langs boerderijen, veengebieden, zandverstuivingen en hunebedden! Het Drenthepad is dé pionier van de lange afstandspaden in Nederland.

Het is het eerste naoorlogse pad en werd uitgezet in 1975. Start- en eindpunt van de route is het esdorp Beilen. 

Beheerd door: NIVON


SP-7 Krijtlandpad 

Te voet door Zuid-Limburg
100 kilometer

Miniatuurkaartje SP-7
MarijnBosma, 2021

Rivier de Gulp bij Slenaken, 2021
📷 MartinD

Wie graag eens een bergwandelroute in Nederland loopt, moet beslist eens het Krijtlandpad gaan bewandelen! Dit pad voert door Zuid-Limburg en dankt haar naam aan het krijt van het mergellandplateau. Een wandeling met prachtige uitzichten, glooiende weiden, heuvels en boomgaarden. Via Maastricht, Eijsden, Slenaken, Vaals, Gulpen en Valkenburg en langs de rivieren de Gulp en de Geul door het Limburgse heuvelland. Je begint en eindigt je wandeling bij het station van Maastricht.

Beheerd door: Wandelnet


SP-8 Graafschapspad

Wandelen in de Achterhoek
124 kilometer

Miniatuurkaartje SP-8
MarijnBosma, 2021

Vooraanzicht Huize Ruurlo, 2021
📷 Jaalbers

Het Graafschapspad is een wandeling door de Achterhoek in Gelderland. De Graafschap is een andere naam voor de Achterhoek, genoemd naar het oude Graafschap Zutphen. Het is dan ook in de hanzestad Zutphen waar je aan je rondwandeling begint. Zutphen is ontstaan daar waar de Berkel, de IJssel in stroomt. 

Op je wandeling kom je langs havezates en landgoederen en hanzesteden, stadswallen en watermolens. Via Laren, Borculo, Ruurlo, Doetinchem, Doesburg en Brummen kom je weer in Zutphen.

Beheerd door: Wandelnet


SP-9 Westfriese Omringdijk

Wandelen langs een icoon in het Noord-Hollands landschap
150 kilometer

Miniatuurkaartje SP-9
MarijnBosma, 2021

Monument Dijkdoorbbraak in Hoorn, 2021
📷 FaceMePLS

Het streekpad Westfriese Omringdijk is een wandeling rond West-Friesland en loopt van Alkmaar langs Kolhorn, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en weer terug naar Alkmaar. De Westfriese Omringdijk heeft een totale lengte van 15o kilometer en is een aaneenschakeling van alle dijken in het gebied. Deze dijk beschermt dit deel van Noord-Holland sinds het jaar 1250 tegen het water.  

Een wandeltocht langs dijken, water, havens, molens en door mooie natuurgebieden. Neem al vaste kijkje!

Beheerd door: Wandelnet


SP-10 Maas-Niederrheinpad

Onbegrensd wandelen tussen Maas en Rijn
342 kilometer

Miniatuurkaartje SP-10
MarijnBosma, 2021

Nationaal Park De Maasduinen, 2015
📷 Campinia88

Op het Maas-Niederrheinpad maak je een grensoverschrijdend wandeling. Het pad loopt door Noord- en Midden Limburg en Duitsland. Een lange wandelroute van meer dan 300 kilometer langs bossen, riviertjes, meertjes, burchten, stadjes, hoeven en kloosters. Je wandelt door Nationaal Park Meinweg en de Maasduinen en de dalen van de beken Niers, Roer, Nette en Schwalm. In Duitsland leidt het pad je door historische plaatsen als Kevelaer, Wachtendonk en Wassenberg. Venlo vormt het begin- en eindpunt van het pad. 

Beheerd door: NIVON

Deze wandelgids is op dit moment uitverkocht en niet leverbaar. Datum herdruk onbekend.


SP-11 Hanzestedenpad

Wandelen langs de IJssel
124 kilometer

Miniatuurkaartje SP-11
MarijnBosma, 2021

Kaart van de Hanzesteden in Europa

Het Hanzestedenpad is een bijzonder pad onder de streekpaden omdat het geen rondwandeling is maar een lijnwandeling. De route begint in Doesburg en eindigt in Kampen. Je wandelt door de IJsselvallei langs Zutphen, Deventer en Zwolle. Een wandelpad langs de voormalige Hanzesteden. De handelscentra die zich in de Middeleeuwen ontwikkelden langs de rivier en die met elkaar samenwerkten in het Hanze verbond. Vergezichten, graslanden, rivierdijken en historische monumenten!

Beheerd door: Wandelnet


Meer wandelen in en rondom de Hanzesteden...


SP-12 Groene Hartpad

Wandelen door een oase van rust midden in de Randstad

Miniatuurkaartje SP-12
MarijnBosma, 2021

De Woerdense Overlaat, 2020
📷 MartinD

Het Groene Hartpad loopt door het het hart van de Randstad. Een cultuurlandschap met groene kades, moerassen en weilanden. Een karakteristiek Hollands landschap.  Wandel tussen riet en moerasbossen in de buurt van de steden Zoetermeer, Rotterdam en Delft. Een  van de hoogtepunten is het groot veengebied van de Nieuwkoopse Plassen.

Beheerd door: NIVON


SP-13 Utrechtpad

Wandelen door Utrechtse valleien
150 kilometer

Miniatuurkaartje SP-13
MarijnBosma, 2021

Het Utrechtpad ten zuiden van Leersum, 2005
📷 MartinD

Een wandeling door het hart van Nederland. Als je het Utrechtpad bewandelt, bezoek je een aantal prachtige natuurgebieden, zoals De Utrechtse Heuvelrug en de Loosdrechtse Plassen. Maar je maakt ook een stadswandeling in Utrecht, Wijk bij Duurstede, Amerongen en Amersfoort. Start-en eindpunt van dit streekpad is De Dom in Utrecht. 

Beheerd door: NIVON


SP-14 Maas- en Peelliniepad

Wandelen door het land van Cuijk
122 kilometer

Miniatuurkaartje SP-14
MarijnBosma, 2021

Kazemat in de buurt van Mill, 2010
📷 Havang(nl)

Wanneer je een wandeling maakt over het Maas- en Peelliniepad maak je een wandeling door door het Land van Cuijk. Cuijk vormt dan ook het begin- en uitpunt van de route. Het pad leidt je langs Boxmeer, Overloon, Mill en Grave. Omdat deze streek deel uit maakte van de  Maas- en Peellinie ter verdediging van ons land bij de inval van de Duiters tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. Het pad volgt grotendeels de verdedingslinie. Onderweg kom je veel monumenten en sporen van oorlog tegen. Langs de route vind je onder andere kazematten en bunkers. Een gebied van rivieren, uiterwaarden en vestingstadjes. 

Uitverkocht en op dit moment niet leverbaar. Het is niet bekend wanneer deze gids in herdruk komt.


SP-15 Oosterscheldepad

Wandelen rondom het Nationaal Park Oosterschelde
196 kilometer

Miniatuurkaartje SP-15
MarijnBosma, 2021

Oosterschelde Stormvloedkering, 2019
📷 Rolf Kranz

Het Oosterscheldepad is een rondwandeling door Nationaal Park Oosterschelde. Je wandeltocht begint en eindigt in Yerseke. De hele wandelroute staat in teken van het water. Je bezoekt visserplaatsjes, wandelt door polders, zeedijken en natuurlijk ook langs de indrukwekkende Deltawerken. 

Beheerd door: NIVON

Uitverkocht en op dit moment niet leverbaar. Het is niet bekend wanneer deze gids in herdruk komt.


SP-16 Veluwe Zwerfpad

Wandelen over de eindeloze Veluwe
375 kilometer

Miniatuurkaartje SP-16
MarijnBosma, 2021

Ermelose Heide, 2021
📷 MartinD

Zwerven door één van de mooiste wandelgebieden van Nederland: de Veluwe. Wie het pad volgt doorkruist de Veluwezoom, Kootwijkerzand, Loenermark en Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een gebied mets stuifzandgebieden, heidevelden en heuvels. 

Beheerd door: NIVON


SP-17 De Brabantse Wal

Wandelen langs de steilranden
112 kilometer

Miniatuurkaartje SP-17
MarijnBosma, 2021

De Markiezenhof in Bergen op Zoom, 2019
📷 Donarreiskoffer

Dit Brabantse streekpad brengt je bij onverwachte hoogteverschillen en mooie vergezichten. De Brabantse Wal of Zoom is een in het oogspringende verhoging in het zuidwesten van de provincie Brabant. Via Bergen op Zoom wandel je naar Halsteren, Steenbergen, Wouw, Huijbergen en Hoogerheide om weer te eindigenin Bergen op Zoom. Het pad loopt gedeeltelijk langs de Belgische grens. 

Beheerd door: Wandelnet


SP-18 Biesboschpad

Voetafdruk van de Elisabethsvloed
169 kilometer

Miniatuurkaartje SP-18
MarijnBosma, 2021

Het Biesbosch Museumeiland in Werkendam, 2018
📷 Ymblanter

Het Biesboschpad laat je wandelen door het Holland en Brabant van 600 jaar geleden.  In 1421 vond de Sint Elisabethsvloed plaats deel een groot deel van Holland en Brabant overspoelde. Het streekpad volgt min of meer de contouren tot waar het water toen kwam. Je wandelt ondermeer door Nationaal Park De Biesbosch een zeer waterrijkgebied met getijden, kreken en wilgenvloedbossen. De route start en eindigt in Geertruidenberg.

Beheerd door: Wandelnet


SP-19 Elfstedenpad

Wandeltocht der wandeltochten
300 kilometer

Miniatuurkaartje SP-19
MarijnBosma, 2021

De Elfstedentocht bij Hindeloopen, 1956
📷 Joop van Bilsen

Een tocht langs de Friese Elfsteden waarvoor je geen vorst nodig hebt: het Elfstedenpad. Het wandelpad begint en eindigt in Leeuwarden en volgt daarna zoveel mogelijk de route van de orginele Elfstedentocht. En natuurlijk kluun je ook even over het bekende bruggetje bij Bartlehiem. 

Beheerd door: Wandelnet


SP-20 Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Wandelen door het Nationaal Landschap
165 kilometer

Miniatuurkaartje SP-20
MarijnBosma, 2021

Hervormde kerk in Rottevalle gebouwd in 1724, 2010
📷 Gouwenaar

De Noardlike Fryske Wâlden is een nationaal park in het Noordoosten Friesland. Een prachtig wandelgebied met veel veldwegen en zandpaden. Ook bezoek het Nationaal Park De Alde Faenen. Je maakt een rondwandeling vanuit Burghum langs kleine dorpjes, water, oude kerkjes, boerenland en houtwallen. 

Beheerd door: Wandelnet


SP-21 Betuwepad

Wandelen in de fruittuin van Nederland
146 kilometer

Miniatuurkaartje SP-21
MarijnBosma, 2021

Beeld van Flipje in Tiel, 2013
📷 Else Ringnalda

Er is geen enkel ander gebied in ons land waar zoveel fruit word geteeld als in de Betuwe. En natuurlijk start je met dit wandelpad in de stad van Flipje: Tiel. In het voorjaar geniet je van alle prachtige fruitbloesems en in de nazomer wandel je langs de leukste fruitstalletjes. Je wandelt via Zoelen, Buren, Tricht en Beesd naar Culemborg. Via Maurik, Rhenen en Opheusden kom je weer in Tiel. 

Beheerd door: Wandelnet