Hier is...75 jaar Adriaan van Dis

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 10:00

Vandaag prijken er maar liefst 75 kaarsjes op de verjaardagstaart van Adriaan van Dis. Gefeliciteerd met uw verjaardag meneer Van Dis.


Adriaan van Dis is één van Neerlands bekendste schrijvers, presentatoren en journalisten. Op 16 december 1945 werd hij geboren in Bergen aan Zee, een kustdorp in Noord-Holland. Hij is vooral bekend geworden door het televisieprogramma Hier is...Adriaan van Dis, jarenlang een vertrouwd ankerpunt op de zondagavond.  Ook is hij beken dals schrijver van romans, poëzie, toneel, essays en verhalen. Zijn laatste werk verscheen dit jaar: Vijf vrolijke verhalen.

 

Van Dis startte zijn werk al als redacteur bij NRC Handelsblad toen hij nog studeerde. Hij studeerde Neerlandistiek nin Amsterdam. Hij schreef een kookrubriek over zijn herinneringen aan eten hieruit kwam zijn debuutroman voort Nathan Sid (1986). Dit boek werd bekroond met Het Gouden Ezelsoor. Vanaf 1983 presenteerde hij het programma Hier is... Adriaan van Dis waardoor hij landelijke bekendheid kreeg. Het programma was een literaire praatshow en werd uitgezonden tot 1992. In 1986 krijg hij voor dit programma de Zilveren Nipkowschijf. 

 

De boeken van Van Dis handelen rond drie thema's die voor hem belangrijk zijn: reizen, homoseksualiteit en tweeslachtigheid. Zijn reizen gingen naar onder andere Japan, China en Afrika. Voorbeelden van zijn reisverhalen zijn Casablanca (1986) en Afrika (1991). Een ander deel van zijn oeuvre gaat over zijn Indische achtergrond zoals Nathan Sid (1986) en Indische duinen (1994). Hij schreef twee karakterromans over ontluikende homoseksualiteit: Zilver (1988) en Dubbelliefde (1991). De tweeslachtigheid uit zich in sociale en persoonlijke tegenstellingen zoals blank en zwart, rijkdom en armoede en afkomst en eigen identiteit. Succesvolle romans Familieziek (2002), De Wandelaar (2002), Tikkop (2010), Ik kom terug (2014) en In het buitengebied (2017).

 

In 2017 en getiteld Familieziek, een beeld- of striproman, op basis van de originele roman die gepubliceerd werd in 2002. Het verhaal gaat over een Indonesisch gezin dat na de Tweede Oorlog een nieuw bestaan probeert op te bouwen in Nederland. Het werk van Adriaan van Dis is vertaald in verschillende talen. 

 

Vorig jaar, op zijn 74e verjaardag,  ontving Adriaan van Dis een Gouden Boek voor zijn roman Ik kom terug in de talkshow Op1. Het Gouden Boek is een prijs die sinds 2013 uitgereikt wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) voor boeken waarvan 200.000 exemplaren zijn verkocht. 

 

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag maakte de VPRO dit jaar een portret over zijn leven: Adriaan van Dis, een wanhopig optimist. Samen met documentairemaker Coen Verbraak bezoekt Van Dis de plaatsen in de wereld die een belangrijk rol spelen in zijn leven. De documentaire is a.s. zaterdag 18 december te bekijken bij de VPRO om 20.25 uur op NPO2. 

Boeken van en over Adriaan van Dis bij De BoekWandelaar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.