A Christie for Christmas

Gepubliceerd op 26 december 2021 om 18:20

Agatha Christie (1890-1978) kan met recht the Queen of Crime worden genoemd. Ze schreef maar liefst 66 detective romans en ongeveer 165 korte verhalen. In haar glorie tijd prijkten haar titels boven aan de beststellers lijsten. En tot op de dag vandaag worden haar detectives nog steeds goed verkocht. Sinds de publicatie van haar eerste boek in 1920 zijn haar detectives zonder onderbreking gedrukt en herdrukt. In 1948 verkocht haar uitgever Penguin meer dan 100.000 exemplaren van haar boeken op één dag. In het Guiness Book of Records van 2018 stond haar naam bij de best verkopende schrijver allertijden. In 2020 werden 2 miljoen exemplaren van haar titels verkocht. 

Speurneuzen

Haar bekendste speurneuzen: Hercule Poirot en Miss Marple zijn wereldberoemd geworden. Hercule Poirot is een ex-politieman van Belgische origine. Zijn meticuleuze aanpak waarbij hij zijn 'grijze celletjes' steevast aan het werk zet, maakt dat geen enkele moordmysterie, hoe gecompliceerd het ook moge zijn, onopgelost blijft. In zijn werk wordt hij meestal bij gestaan door zijn vriend Kaptein Hastings maar ook door inspecteur Japp van Scotland Yard. Christie's oma stond model voor haar speurneus: Miss Marple. Miss Marple is al een onopvallend dame op leeftijd, die met haar  logisch denkvermogen en analytische kijk op het menselijk gedrag en onderlinge relaties alle moordenaars weet op te ontmaskeren.

A Christie for Christmas

Ieder gearriveerd schrijver bereikt een moment dat het publiek in grote verwachting is van iedere nieuwe titel die gaat verschijnen. De schrijver plant met de uitgever wanneer er een titel gaat verschijnen. Voor Agatha Christie was dat niet anders. De uitspraak: A Christie for Christmas ontstond toen Agatha Christie ieder jaar vlak voor Kerstmis een nieuw detectiveroman publiceerde.

Een nieuwe Christie was een mooi kerstgeschenk om te geven en te ontvangen. Na haar dood zette de traditie zich voort op het gebied van film en televisie. Zo kwam op Tweede Kerstdag 2015 de Britse mini-serie And then there none (En toen waren er nog maar...) uit, gebaseerd op de gelijknamige detective.  In december 2020 ging een nieuwe verfilming van Death on the Nile (Dood op de Nijl) in première in de bioscoop. En ook uitgevers volgen de traditie door de titels van Agatha Christie opnieuw uit te geven in een nieuw jasje in de kerstperiode. 

Agatha Christie hield van Kerstmis en meerdere verhalen spelen zich dan ook af met Kerstmis. Een Kerstmis met alles er op en er aan: mooi versierde Engelse landhuizen, kerstkoortjes, uitgebreide kerstdiners en dwarrelende sneeuw.  

Kerstmis met Poirot

De favoriete Kerstmis van Hercule Poirot is een Kerstmis die hij alleen doorbrengt met een heerlijk doos Belgische bonbons, zijn radio en lekker bij de centrale verwarming. Maar in de kerstmysteries komt van dat voornemen weinig terecht. 

 • Christmas Adventure, kort verhaal (eerste uitgave: 1923) 
  In dit verhaal heeft Poirot heeft zich voorbereid op een heerlijke Kerstmis in z'n eentje als onverwacht zijn centrale verwarming het laat afweten. Op dat moment wordt hij uitgenodigd in groot en oud Engels landhuis om Kerstmis te komen vieren. Als hij hoort dat het huis goed verwarmd is, twijfelt hij geen moment en gaat hij in op het verzoek om te helpen bij het oplossen van de diefstal van een beroemde edelsteen. 
   
 • Hercule Poirot's Christmas, detectiveroman (eerste uitgave: 19 december 1938)
  Meervoudig miljonair Simeon Lee nodigt zijn hele familie uit om Kerstmis te komen vieren. De familie wantrouwt de zaak: Lee was nooit een familieman en bovendien zijn er nog al wat strubbelingen tussen de familieleden onderling. Na het diner op Kerstavond, komt er ontzettend veel lawaai en een afgrijselijke gil uit de kamer van Simeon Lee. Iedereen snelt naar de kamer maar deze is afgesloten. Wanneer ze erin in slagen de kamer te betreden treffen ze Lee dood aan in een plas bloed. Hercule Poirot om deze moord op te lossen. 

 • The Adventure of the Christmas Pudding (and a selection of Entrées), (eerste uitgave: 1960)
  Dit verhaal is een vernieuwde, uitgebreidere versie van het oorspronkelijke verhaal van Christmas Adventure uit 1923. 

 • Murder for Christmas and Three Other Great Mysteries (eerste uitgave: jaren '80)
  Speciale bundel voor Kerstmis met 4 verhalen Met Hercule Poirot waaronder Hercule Poirot's Christmas.

Kerstmis met Miss Marple

 • A Christmas Tragedy, kort verhaal  (eerste uitgave: januari 1930)
  A Christmas Tragedy verschijnt voor het eerst in het tijdschrift  The Story-Teller in 1930. In 1932 verschijnt het als onderdeel van de verhalenbundel The Thirteen Problems. In dit verhaal is Miss Marple te gast bij een etentje van Colonel Bantry en zijn vrouw. Iedere gast vertelt een mysterie, zo ook Miss Marple. Ze vertelt een verhaal over een keer dat ze wist dat een man van plan was om zijn vrouw te vermoorden. 

 • 4.50 From Paddington (Trein 16.50), detective roman (eerste uitgave: 1957)
  Elspeth McGillicuddy is onderweg met de trein om haar vriendin Miss Marple om Kerstmis met haar te vieren. Als er een andere trein passeert ziet dat er een deze trein een blonde vrouw in een bontmantel wordt vermoord door een man, die ze enkel op de rug kan zien. Miss McGillicuddy vertelt dit aan de conducteur maar die gelooft haar niet. Wanneer ze haar verhaal aan Miss Marple vertelt, gaat deze voor haar op onderzoek uit. 

Andere Kerstboeken van Agatha Christie

 • The Sittaford Mystery (eerste uitgave: 1931)
  In Sittaford, in een afgelegen huis in het dikbesneeuwde Dartmoor heeft een gezelschap verzameld voor een sceance rond een ouija bord. De opgeroepen geest vertelt hen dat Captain Trevelyan dood is en dat hij vermoord is... Captain Trevelyan woont echter 1o kilometer verderop en de sneeuw ligt meters hoog en in Sittaford is geen telefoon. Er zit niets anders op dan te voet naar het huis van Trevelyan te gaan. Daar vinden ze de captain dood in zijn studeerkamer bij een open raam...
 • Star Over Bethlehem and Other Stories (eerste uitgaven: 1 november 1965)
  Agatha Christie schreef ook gedichten. Voor deze bundel schreef ze 5 gedichten en 6 korte verhalen rond het thema Kerstmis. Ook deze verhalen zitten veel raadsels maar ze hebben ook humor. 

  Het eerste gedicht heet 
  A Greeting waarvan de laatste strofe luidt: 

  Waken, children one and all ,
  Wake to hear the trumpet call,
  Leave your sleeping, 'tis the Day,
  Christmas, glorious Christmas Day

 

 • Midwinter Murder (eerste uitgave: 2020)
  Verzameling korte verhalen met de bekendste winterverhalen van Agatha Christie waaronder Christmas Tragedy en Christmas Adventure.

Blog 130e geboortedag Agatha Christie

Boeken van Agatha Christie bij De BoekWandelaar

Boeken over Kerstmis bij De BoekWandelaar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.