Wit-rode en geel-rode markeringen op je wandelpad

Gepubliceerd op 13 juli 2025 om 15:43

Je weg vinden in een woud van markeringen

In Nederland vind je veel paden die op een of andere manier gemarkeerd zijn. Vaak worden routes gemarkeerd met gekleurde pijltjes in bijvoorbeeld rood, groen, geel of wit. Soms vind je op je wandelpad ook markeringen, schilderingen of schildjes met een wit-rode of geel-rode kleuren. Van deze wandelpaden is meestal niet meteen duidelijk waar deze routes beginnen en eindigen. Wat betekenen deze kleuren op ons wandelpad?

Wandelaars van bekende paden als bijvoorbeeld het Pieterpad, het Trekvogelpad of het Hanzestedenpad weten precies waar deze markeringen voor staan. Zij weten precies waar deze kleuren en markeringen voor staan. Hierdoor weten ze dat ze nog steeds op het juiste pad zijn en kunnen ze in alle rust en plezier wandelen omdat ze erop kunnen vertrouwen dat ze de juiste route bewandelen. In dit blog ga ik je laten zien wat de betekenis is van de wit-rode en geel-rode markering is.

    Een wit-rood schildje op je wandelpad

    Een wit-rode markering of schildje laat zien dat je op een GR-pad of LAW-pad bevindt. Deze specifieke markering vind je op veel verschillende plaatsen in Nederland maar ook daarbuiten omdat het een internationale routemarkering betreft. Een GR-pad, een Grand Randonnée pad of Groteroute paden zoals onze zuiderburen de paden noemen,  is een internationaal lange afstandswandelpad. In Nederland noemen we zo'n pad een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). De GR-paden of LAW-paden vorm een groot netwerk aan wandelpaden in Europa. Deze paden zijn vooral te vinden in Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Spanje en Portugal. 

    Na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog ontstond in Frankrijk het idee op om door het hele land vrij, recreatieve wandelpaden aan te leggen. Fervent wandelaar en marcheerder Jean Loiseau bedacht het eerste GR-pad en hij bedacht daar ook de wit-rode markeringen bij. Dankzij de inspanningen van Loiseau kon in 1947 het eerste GR-pad tussen Orléans en Beaugency, met een lengte van 28 kilometer, worden geopend. In de jaren daarna volgenden spoedig meer gemarkeerde routes omdat men graag het wandelen toegankelijk wilde maken voor iedereen. 

    Het eerste Nederlandse grensoverschrijdende pad is de GR-5, het Floris-V pad, in Nederland LAW 1-3. Lange Afstand Wandelpaden of LAW-paden zijn minimaal 150 kilometer lang en zijn voornamelijk lijnwandelingen, dat wil zeggen je loopt van A naar B. In Nederland hebben maar liefst 23 gemarkeerde LAW-paden! Met een totaal van ongeveer kilometer aan wandelpaden.

    Een geel-rood schildje op je wandelpad

    Ook de geel-rode schildjes zijn een internationale markeringen. Ze geven aan dat je je op een wandelpad bevindt van een rondwandeling met een regionaal karakter. Het zijn langere, meerdaagse routes. Deze wandelroutes worden daarom Streekpaden genoemd en zijn altijd geel-rood gemarkeerd. Zo is er bijvoorbeeld het Scholtenpad, een rondwandeling in de Achterhoek met Winterswijk als middelpunt of het Biesboschpad, dat, je raadt het al, een streekpad door de Biesbosch in Noord-Brabant. Streekpaden zijn doorgaans minder lang dan LAW's en variëren in lengte tussen de 80 en 350 kilometer. Net als de LAW-paden zijn de Streekpaden in twee richtingen te lopen en dus ook zo gemarkeerd. 

    Hoe werkt de routemarkering in de praktijk?

    De wit-rode en geel-rode markeringen worden aangebracht op bomen, palen of stenen. De markeringen worden geschilderd maar er worden ook speciale schildjes bevestigd. Op bijzondere punten zoals kruispunten of op punten waar streek- en/of law paden elkaar kruisen worden  speciale wegwijzers geplaatst. 

    De rood-witte en de gele-rode markering vallen onder het merkenrecht, dat betekent dat niet iedere deze markeringen zomaar mag gebruiken. Het zijn in feite twee strepen een wit en een rode en een gele en rode. Het rood wordt gebruikt omdat dit een duidelijke opvallende kleur is, zeker in de natuur waarin de kleur rood minder vaak voorkomt. En kan ook op afstand goed worden waargenomen. Uiteraard worden de markeringen aangebracht op belangrijke punten als splitsingen en kruisingen. Maar er worden ook markeringen aangebracht op langere, rechte stukken om aan te geven dat je nog steeds op het juiste pad bent. 

    📷 Basismarkering in het veld, LAW-pad, Martin D, 2008

    📷 Markering routewijziginng Steekpad, Martin D, 2023

    📷 Markering verkeerde richting, Geertivp, 2015

    In de wandelgidsen van de LAW- en Streekpaden vind je uiteraard de markeringen terug, evenals volledige beschrijvingen van de routes in beide richtingen. Daarnaast bevatten de gidsen aanvullende informatie over de route, bezienswaardigheden, het landschap, horeca en andere wetenswaardigheden.

    Het beheer van LAW en Streekpaden

    Het wandelnetwerk van LAW-paden en Streekpaden in Nederland wordt beheerd door twee wandelorganisaties: Wandelnet en NIVON. Binnen deze organisaties zetten velen vrijwilligers zich in voor het toegankelijk maken  en houden van de paden. De 21 Nederlandse Streekpaden hebben een totale lengte van 4500 kilometer. In Nederland zijn er 23 LAW-paden zij hebben een gezamenlijke lengte van ongeveer 7000 kilometer. De vrijwilligers van Wandelnet en NIVON zorgen ook voor de markeringen langs al deze paden, vele kilometers lang. 

    Om een idee te krijgen over hoeveel markeringen het gaat, haal ik hier een citaat aan uit een interview met Rob Rouwhorst, vrijwilliger bij Wandelnet: "Er zijn in 2018 maar liefst 281 bestellingen verwerkt. Het totaal aantal verstuurde materialen: 26.486 stuks, dus gemiddeld 94 stuks per aanvraag. Die materialen waren alle soorten voorkomende wit/rode en geel/rode stickers, kunststof netwerkplaatjes en aluminium plaatjes waarvan 6.481 stuks voor de nieuwe LAW Romeinse Limes en 3.075 stuks voor het Hollandse Waterliniepad." Bij elkaar gaat het dus om veel tienduizenden plaatjes en markeringen die ons op het goede pad houden op de vele wandelroutes in ons land. Dankzij de inzet van al die vrijwilligers. Iets om eens bij stil te staan en daarna weer heerlijk verder te wandelen!

    Lange Afstand Wandelpaden (LAW)

    Steekpaden (SP)

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.