160e sterfdag van Jacob Grimm

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 14:36

De gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm (1855)

Op 20 september 2023 is het precies 160 jaar geleden dat een van de meest invloedrijke Duitse schrijvers en taalkundigen aller tijden overleed: Jacob Grimm. Samen met zijn broer Wilhelm Grimm, vormde Jacob Grimm een onafscheidelijk schrijversduo dat niet alleen de Duitse literatuur maar ook de wereld van taalkunde en folklore voorgoed heeft veranderd.

Op 4 januari 1785 wordt Jacob Grimm geboren in het Duitse Hanau. In 1802 gaat hij naar de Universiteit van Marburg om rechte te studeren.  Tijdens de colleges rechtshistorie ontwikkelt hij grote interesse in de Duitse taal en literatuur. Deze interesse is zo groot dat hij besluit om zijn rechtenstudie te stoppen om zich volledig te kunnen gaan toeleggen op de bestudering van de Duitse literatuurgeschiedenis. In 1808 krijgt hij een aanstelling als bibliothecaris van de privébibliotheek van Jérôme Bonaparte, de koning van Westfalen. Hij kan deze bibliotheek gebruiken voor zijn eigen literatuuronderzoek. Samen met zijn jongere broer Wilhelm gaat hij zich bezighouden met het verzamelen van sprookjes. .

Tussen 1812 en 1815 volgt dan de eerste publicatie van hun levenswerk, de Kinder- und Hausmärchen (Kinder- en Huisvertellingen), beter bekend als de sprookjes van de gebroeders Grimm. De bijzondere collectie werd wereldberoemd. De verzameling sprookjes, die in de loop der jaren is uitgebreid, omvat bekende verhalen als Roodkapje, Sneeuwwitje, Assepoester, en vele anderen. Deze verhalen hebben niet alleen generaties lezers vermaakt, maar ook diepgaande inzichten geboden in de menselijke psyche en cultuur.

Roodkapje getekend door Rie Cramer (1917)

Wat het werk van Jacob Grimm zo bijzonder maakt, is niet alleen zijn talent voor sprookjesvertelling, maar ook zijn baanbrekende werk op het gebied van de taalkunde. Samen met Wilhelm publiceerde hij het monumentale Deutsches Wörterbuch (Duits Woordenboek), dat begint als een eenvoudig woordenboek maar uit zal groeien tot een encyclopedisch naslagwerk over de Duitse taal. Dit woordenboek heeft niet alleen de basis gelegd voor de moderne Duitse lexicografie, maar heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de historische taalkunde.

Een ander belangrijk aspect van het werk van Jacob Grimm is zijn bijdrage aan de studie van mythologie en folklore. Zijn boek Deutsche Mythologie (Duitse Mythologie) is nog steeds een standaardwerk voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de oude Germaanse goden en legenden. Grimm's diepgaande analyses van deze onderwerpen hebben onze kennis van de vroege Europese geschiedenis en cultuur verrijkt.

Jacob Grimm sterft op 20 september 1863 op 78 jarige leeftijd in Berlijn aan de gevolgen van een beroerte. Zijn dood markeert het einde van een tijdperk, maar zijn erfenis blijft springlevend. Zijn invloed is te vinden in de moderne studie van taalkunde, mythologie, folklore en natuurlijk in de talloze adaptaties en interpretaties van de sprookjes die hij en zijn broer hebben verzameld. Elk jaar worden nog steeds nieuwe boeken, films en andere kunstwerken geïnspireerd door de tijdloze verhalen die ze hebben opgetekend.

Handtekening Jacob Grimm (1847)

Reactie plaatsen

Reacties

vewkeymn
3 maanden geleden

Hello, friends! Get ready for an eye-opening experience. Join our Telegram channel to witness unfiltered, shocking combat footage – the reality that shapes our world. Don't miss out!
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky