UNESCO Wereldboekendag  

23 april 

Wereldboekendag wordt ieder jaar gevierd op 23 april. De dag is ingesteld door UNESCO en werd voor het eerst gehouden in 1995. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan het gedrukte woord, lezen, auteursrechten en analfabetisme. Voluit heet deze dag Internationale dag van het boek en de auteursrechtenDe Wereldboekendag vindt plaats op 23 april omdat dit de geboorte- of sterfdag is van een aantal beroemde schrijvers zoals Miquel deCervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso De La Vega, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Meíja Vallejo. William Shakespeare werd geboren op 23 april én overleed ook op 23 april.

In 2023 is het thema: inheemse talen. Op de wereld bestaan ongeveer 7.000 verschillende talen, waar van er vele op rappe wijze uitsterven. De talen worden gesproken door vele inheemse volken die een grote culturele diversiteit vertegenwoordigen in de wereld. UNESCO wil hier graag aandacht voor vragen. 

In Nederland wordt de dag georganiseerd door Read to Grow. Zij verzorgen inzamelingsacties van boeken op basis- en middelbare scholen door het hele land. De ingezamelde boeken, in het Frans en Engels, worden gedoneerd aan ontwikkelingslanden in de strijd tegen armoede in analfabetisme.

Geschiedenis van het boek

Over lezen...

Kinderboeken