Het blog van
De BoekWandelaar

De BoekWandelaar blogt over boeken, boeken die gaan over boeken, wandelen, schrijvers, wandelboeken...enzovoorts...

Oktober 2020

Dieren in boeken en verhalen

 De dieren laten zien hoe mensen zich gedragen. Op deze manier kun je je kritiek  uiten op of de spot drijven met maatschappelijke verhoudingen of het gedrag van specifieke personen.

Lees meer »
September 2020

8 stoere en avontuurlijke vrouwen

Klimmende en wandelende vrouwen zijn avonturiers. Er zijn vrouwen die hiermee geschiedenis hebben geschreven, sommigen schreven er ook één of meerdere boeken over. Ze waren echte ontdekkingsreizigers, in de ruimste zin van het woord. Pioniers die zeker ook voor andere vrouwen de nodige paden gebaand hebben. Een aantal van deze inspirerende vrouwen zet De BoekWandelaar hier in de schijnwerpers. Vanaf de 19e eeuw tot vandaag, vrouwen van toen en nu die de stoute schoenen aantrokken en op pad gingen.

Lees meer »

130e geboortedag Agatha Christie

Vandaag, 15 september 2020 is het 130 jaar geleden dat de Agatha Christie, de Queen of Crime werd geboren. Op 15 september 1890 werd Agatha Christie geboren in de Engelse badplaats Torquay. In 1920 verscheen haar eerste boek. Reden te meer dat het jaar 2020 een bijzonder Agatha Christie jaar is. Als liefhebber van deze schrijfster kan ik het me het bijna niet voorstellen dat je haar niet zou kennen. Want ze is wereldberoemd geworden met haar toneelstukken, detective verhalen en korte verhalen.Ze schreef 66 detectives en 14 verzamelingen van korte verhalen. Haar bekendste speurneuzen waren Hercule Poirot en Miss Marple. Haar toneelstuk The Mousetrap (De Muizenval) werd het langst lopende toneelstuk in de wereld. Al meer dan 60 jaar wordt dit toneelstuk nog dagelijks gespeeld in West End in Londen en werd alleen in maart dit jaar voor het eerst gedurende korte tijd onderbroken door de corona crisis. Bekende titels van haar hand zijn: Murder on the Orient Express (Moord in de Oriënt Expres), Death on the Nile (Moord op de Nijl), Then there were none...(En toen waren er nog maar...). Wereldwijd verkocht ze 1 miljard boeken in het Engels en nog eens 1 miljard boeken in andere talen zoals het Nederlands. Daarmee is de best verkopende schrijfster aller tijden. Veel van haar boeken zijn verfilmd of  bewerkt voor televisie. Wie is deze bijzonder vrouw?

Lees meer »

Daar kun je mee lezen en schrijven...

Als je met iets of iemand kunt lezen en schrijven betekent dat iets positiefs. Het wil zeggen dat je aan iemand of iets bijzondere kwaliteiten of vaardigheden toekent. De uitdrukking stamt uit de 18e eeuw waarin het kunnen lezen en schrijven als iets uitzonderlijks werd gezien. Steeds meer mensen leerden lezen en schrijven. Maar de kunst van het lezen en schrijven was toch nog iets bijzonders, als je die kunst machtig was dan kon je daarmee ook andere taken uitvoeren dan andere mensen. Van een gezegde dat van toepassing was op mensen werd het later ook gezegd van dingen die goed van kwaliteit waren en gemakkelijk in gebruik.Het niet of niet zo goed kunnen lezen en schrijven lijkt tegenwoordig iets van lang geleden. Maar niets is minder waar. Wist je dat er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen volwassenen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven? De Stichting Lezen en Schrijven organiseert daarom de Week van Lezen en Schrijven. Want als je kunt lezen en schrijven of beter leert lezen en schrijven kun beter meedoen in onze maatschappij. Mensen die niet of niet zo goed kunnen lezen en schrijven hebben meer moeite met het gebruik van een smartphone of internet. Dat maakt het moeilijker om informatie te vinden en te  begrijpen, om een baan te vinden of bijvoorbeeld je geldzaken zelfstandig te regelen. Uiteraard is kunnen lezen en schrijven functioneel om je dagelijkse dingen goed te kunnen doen. Maar als lezer van dit blog weet je waarschijnlijk net zo goed als ik zelf dat lezen en schrijven ook veel kan bijdragen aan je gevoel van welzijn. Hoe heerlijk is niet om een leuk boek te lezen ter ontspanning? Gewoon voor je plezier? En dat lezen doe je lekker zelf daar heb je niemand anders voor nodig. Maar je hebt anderen wel nodig om te leren lezen en schrijven. Hoe kun je een ander helpen? Allereerst moet je natuurlijk weten of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Hieronder vind je een aantal signalen waaraan je laaggeletterdheid kunt herkennen:

Lees meer »
Augustus 2020

Een boeken ABC

Boeken hebben hun eigen terminologie, bij iedere letter van het alfabet is wel een specifiek soort boek of boekenterm te vinden. Je vindt hier een boeken ABC met uitleg van al deze begrippen.

Lees meer »
Juli 2020

155e geboortedag van Jac. P. Thijsse

Dit jaar vieren we de 155e geboortedag van Jac. P. Thijsse. Deze man heeft veel betekend voor het behoud van de natuur en voor de natuureducatie in Nederland. Hij was schoolmeester, schrijver en natuurbeschermer. Samen met, bevriend schoolmeester, Eli Heimans is hij oprichter van Natuurmonumenten. Op 25 juli 1865 wordt Jacobus Pieter Thijsse geboren in Maastricht. Hij zal het derde kind zijn in een gezin van uiteindelijk vier zonen. Zijn moeder is Catherina Johanna Priester en zijn vader is Jacobus Thijsse. Jacobus Pieter komt ter wereld in de Sint-Pieterskazerne omdat zijn vader werkzaam is als beroepsmilitair. In 1868 verhuist het gezin naar Grave. Ze betrekken een huis net buiten de stad aan de fortwal. Hier is veel ruimte voor de aanleg van verschillende tuinen. Zo heeft de familie een bloementuin, een moestuin en een aantal kindertuintjes. Waarschijnlijk is hier de liefde voor de natuur gezaaid en ontkiemd. Jaren later zal Thijsse hier het volgende over schrijven:

Lees meer »

Vakantietips van De BoekWandelaar

Het is weer vakantietijd, tijd om even wat anders te doen. Tijd om te wandelen en te lezen. Tijd om te reizen, met een boek van De BoekWandelaar kom je overal. Voor alle reizigers heeft de BoekWandelaar vakantietips verzameld: zoals de dromers, de trekkers, de sjouwers, de kuieraars en de leunstoelreizigers. Voor vakantiegangers die houden van...

Lees meer »
Juni 2020

Wandelreeks Terloops

Uitgeverij Van Oorschot viert dit jaar haar 75-jarig jubileum. De uitgeverij werd op gericht door Geert en Nellie van Oorschot in 1945, en vanaf 1950 richtten ze zich op de uitgave van reeksen, bekend zijn de Russische bibliotheek en de Franse Bibliotheek. In dit feestjaar brengt Van Oorschot een leuke, nieuwe reeks wandelboekjes uit onder de naam: Terloops.  

Lees meer »

Schrijver Carlos Ruiz Zafón (1964-2020)

Vorige week vrijdag overleed de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón. De schrijver die wereldberoemd werd met zijn roman De schaduw van de wind.Op 25 september 1964 wordt Carlos Ruiz geboren in Barcelona. Dit is de stad waar hij ook is opgegroeid en waar hij later gaat studeren. Als jongetje van 5 of 6 jaar oud weet hij al dat hij schrijver wil worden. Het zal echter nog tot 1992 duren voort dat hij echt begint met schrijven.

Lees meer »

10 Wereldprestaties die met boeken te maken hebben

Het is eind maart 2020 als ik de virtuele deuren van mijn boekwinkeltje De BoekWandelaar eindelijk kan openen. Twee maanden ervoor schreef ik De BoekWandelaar bij de Kamer van Koophandel in. Beiden zijn voor mij bijzondere prestaties. Iets wat ik al lange tijd wilde doen en werkelijkheid is geworden: een eigen boekwinkel!

Lees meer »