Het blog van
De BoekWandelaar

De BoekWandelaar blogt over boeken, boeken die gaan over boeken, wandelen, schrijvers, wandelboeken...enzovoorts...

Juli 2021

Wandelreeks Terloops

Uitgeverij Van Oorschot vierde vorig jaar haar 75-jarig jubileum. De uitgeverij werd op gericht door Geert en Nellie van Oorschot in 1945, en vanaf 1950 richtten ze zich op de uitgave van reeksen, bekend zijn de Russische bibliotheek en de Franse Bibliotheek. In het feestjaar 2020 startte Van Oorschot met een leuke, nieuwe reeks wandelboekjes uit onder de naam: Terloops.  

Lees meer »
April 2021

116 jaar Natuurmonumenten

De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten of kortweg Natuurmonumenten is met 760.000 leden de tweede grootste natuurbeschermingsorganisatie van ons land. De natuur én Natuurmonumenten staan dit jaar, mede door de coronacrisis, volop in de belangstelling. Natuurmonumenten zag een grote toename van het aantal bezoekers aan haar bezoekcentra en monumenten door het hele land. Ook mocht Natuurmonumenten vele nieuwe leden verwelkomen; meer dan 39.000 volwassenen leden en ruim 31.000 kinderen melden zich voor Oerrr, het jeugdprogramma van de vereniging. Al met al een toename van het ledental van 25%! ten opzichte van 2020.  Natuurmonumenten bezit en beschermt ongeveer 108.000 hectare natuur verspreid over heel Nederland. De Wieden een meer- en moerasgebied in Overijssel is met een oppervlakte van 9260 ha, het grootste Natuurmonument. Fort Ellewoutsdijk, een verdedigingswerk aan de oever van de Westerschelde in Zeeland is met 1 ha het kleinste Natuurmonument dat de vereniging beheert. In totaal is er zorg voor 360 natuurgebieden en zo'n 2.600 gebouwen, waarvan er ongeveer 500 een monumentale status hebben. 

Lees meer »
Januari 2021

Een fontein van boeken!

Als boekenliefhebber of misschien wel boekenfanaat kun je soms wilde fantasieën hebben: een tsunami van boeken over je heen krijgen, begraven worden onder een berg van boeken of verrast worden door een fontein van boeken! Naast de prachtige droombeelden die deze fantasieën oproepen heeft het allemaal ook wel iets gruwelijks in zich. Want zie je het al werkelijk gebeuren? Zou het dan nog allemaal zo mooi zijn? Welnu, boekenfonteinen bestaan er wel degelijk en zijn niet gevaarlijk. Wellicht zijn in het echte leven anders dan in je dromen maar in ieder geval verrassend en erg mooi!

Lees meer »
December 2020

Het verhaal van Kerstmis

Kerstmis is een traditioneel feest dat al lange tijd gevierd wordt door christenen over de hele wereld maar ook door heel veel andere mensen. Het bekendste verhaal van Kerstmis is uiteraard het geboorteverhaal van Jezus zoals we dat vinden in het Nieuwe Testament van de Bijbel.  Maar er zijn door de eeuwen heen vele kerstverhalen geschreven. De sfeer rond Kerstmis is uitnodigend om verhalen te schrijven die gaan over deze bijzondere tijd van het jaar. De BoekWandelaar laat hier een aantal van de meest beroemde verhalen de revue passeren. 

Lees meer »

Jane & Adriaan

De titel van dit blog doet wellicht vermoeden dat het hier gaat om een verhaal over een romance. Het klinkt als een mooi stel: Jane & Adriaan. Het gaat hier om Jane Austen en Adriaan van Dis. Voor veel mensen bekende namen en velen onder de lezers van dit blog zullen dingen kunnen op noemen die deze twee mensen aan elkaar verbinden. Uiteraard hebben ze gemeenschappelijk dat ze beiden een verdienstelijk schrijver zijn of zijn geweest. De reden waarom ik ze hier bij elkaar heb gebracht is dat ze vandaag, 16 december hun geboortedag is. Jane Austen werd geboren op 16 december 1775 in Engeland  en Adriaan van Dis werd geboren op 16 december 1945 in Nederland. 

Lees meer »
November 2020

De magie van de paddenstoel

Paddenstoelen zijn bijzondere organismen. Ze nemen een bijzondere plaats in onder de levende wezens, het zijn geen planten maar ook geen dieren. Paddenstoelen zijn in feite de vruchtlichamen van zwammen of schimmels. In het Latijn worden zwammen 'fungi' genoemd. Vandaar dat je bij een pizzeria een pizza funghi kunt bestellen: een pizza met champignons. Zwammen zijn onder te verdelen in zogenaamde hogere en lagere zwammen. De hogere zwammen zijn de paddenstoelen zoals bijvoorbeeld de vliegenzwam, de aardappelbovist en de kastanjeboleet. De lagere zwammen zijn schimmels, zoals bijvoorbeeld broodschimmel. 

Lees meer »

Alle heiligen

In de Katholieke Kerk is 1 november traditiegetrouw de dag waarop alle heiligen worden herdacht. Deze gedenkdag wordt Allerheiligen genoemd. Heiligen zijn mensen die door hun gedrag en levenswandel een voorbeeld zijn voor gelovigen. Ze treden ook op als beschermheer of -vrouwe voor bepaalde groepen vaklieden. Ze worden beschermheilige of ook wel patroonheilige genoemd. Beroepsgroepen hebben vaak ook hun eigen heiligen. En zo zijn er nog ook heiligen die zich ontfermen over ons: de bibliofielen, bibliothecarissen, wandelaars, pelgrims, lezers, boekhandelaren... Een veilig idee? Wie zijn deze heiligen dan wel?

Lees meer »
Oktober 2020

Dieren in boeken en verhalen

 De dieren laten zien hoe mensen zich gedragen. Op deze manier kun je je kritiek  uiten op of de spot drijven met maatschappelijke verhoudingen of het gedrag van specifieke personen.

Lees meer »
September 2020

8 stoere en avontuurlijke vrouwen

Klimmende en wandelende vrouwen zijn avonturiers. Er zijn vrouwen die hiermee geschiedenis hebben geschreven, sommigen schreven er ook één of meerdere boeken over. Ze waren echte ontdekkingsreizigers, in de ruimste zin van het woord. Pioniers die zeker ook voor andere vrouwen de nodige paden gebaand hebben. Een aantal van deze inspirerende vrouwen zet De BoekWandelaar hier in de schijnwerpers. Vanaf de 19e eeuw tot vandaag, vrouwen van toen en nu die de stoute schoenen aantrokken en op pad gingen.

Lees meer »

130e geboortedag Agatha Christie

Vandaag, 15 september 2020 is het 130 jaar geleden dat de Agatha Christie, de Queen of Crime werd geboren. Op 15 september 1890 werd Agatha Christie geboren in de Engelse badplaats Torquay. In 1920 verscheen haar eerste boek. Reden te meer dat het jaar 2020 een bijzonder Agatha Christie jaar is. Als liefhebber van deze schrijfster kan ik het me het bijna niet voorstellen dat je haar niet zou kennen. Want ze is wereldberoemd geworden met haar toneelstukken, detective verhalen en korte verhalen.Ze schreef 66 detectives en 14 verzamelingen van korte verhalen. Haar bekendste speurneuzen waren Hercule Poirot en Miss Marple. Haar toneelstuk The Mousetrap (De Muizenval) werd het langst lopende toneelstuk in de wereld. Al meer dan 60 jaar wordt dit toneelstuk nog dagelijks gespeeld in West End in Londen en werd alleen in maart dit jaar voor het eerst gedurende korte tijd onderbroken door de corona crisis. Bekende titels van haar hand zijn: Murder on the Orient Express (Moord in de Oriënt Expres), Death on the Nile (Moord op de Nijl), Then there were none...(En toen waren er nog maar...). Wereldwijd verkocht ze 1 miljard boeken in het Engels en nog eens 1 miljard boeken in andere talen zoals het Nederlands. Daarmee is de best verkopende schrijfster aller tijden. Veel van haar boeken zijn verfilmd of  bewerkt voor televisie. Wie is deze bijzonder vrouw?

Lees meer »