40 jaar Pieterpad!

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 15:59

Het beroemde Pieterpad bestaat 40 jaar in 2023!

📷 Buxx, 2021

Het Pieterpad is een van de bekendste langeafstandswandelroutes in Nederland. Het pad is 498 kilometer lang en loopt van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Het pad is in de jaren zeventig ontstaan en heeft een interessante geschiedenis.

In 1978 besloten twee dames, Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens, om een langeafstandswandelroute te maken in Nederland. Ze wilden een route maken die door het hele land liep en die door iedereen te lopen was. De route zou niet alleen mooie natuur en landschappen laten zien, maar ook historische steden en dorpjes. Toos woonde in Tilburg en Bertje in Groningen. Ze wilden graag naar elkaar toen wandelen. 

De dames begonnen met het verkennen van de mogelijke routes en liepen in totaal meer dan 1200 kilometer. Uiteindelijk kozen ze voor een route van Pieterburen naar Maastricht, die ze het Pieterpad noemden. De route werd officieel geopend op 19 september 1983 door prinses Juliana.

Plaquette voor Toos Goorhuis, te vinden tussen Schoonoord en Sleen, 2006

Het Pieterpad werd al snel populair onder wandelaars en groeide uit tot een van de meest populaire langeafstandswandelroutes in Nederland. In de loop der jaren zijn er veel veranderingen aangebracht aan de route. Er zijn verschillende alternatieve routes gemaakt en delen van de route zijn verlegd om deze nog aantrekkelijker te maken. Maar ook om veranderingen in het landschap zoals de aanleg van nieuwe wegen te omzeilen.

Tegenwoordig is het Pieterpad nog steeds een geliefde route onder wandelaars en trekt het jaarlijks duizenden bezoekers. Het pad biedt een afwisselend landschap, met onder andere het Groningse platteland, de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug en de Limburgse heuvels. De route voert langs historische steden en dorpen en biedt prachtige uitzichten over het Nederlandse landschap. Het pad wordt nu beheerd door Maarten Goorhuis, zoon  van Toos. Hij is directeur van de stichting Pieterpad.

In de loop der jaren zijn er verschillende boeken en kaarten verschenen die de wandelaar helpen bij het lopen van het Pieterpad. Op de website van het Pieterpad is veel informatie te vinden over de route en zijn tips en trucks te vinden die wandelaars kunnen helpen bij het plannen van hun wandeltocht. Op 11 juni 2023 presenteerde Natuurmonumenten een bijzondere cadeau aan het jarige pad. Op die dag werd een nieuwe uitkijkplatform onthuld in de ENCI-groeve. De ENCI-groeve is het spectaculaire begin- en eindpunt van het Pieterpad. Wandelaars kunnen hier het begin of de beëindiging van hun wandeltocht markeren met het maken van een selfie in het geïnstalleerd stalen fotoframe. 

De vrijwilligers van Stichting Pieterpad vieren het jubileum met de wandelaars van het pad. Dit doen ze door dit jaar verschillende malen het Pieterpad Jubileum Terras te openen. Dit feestterras verschijnt langs het pad en trakeert de wandelaars die passeren op speciaal verjaardagsgebak. Het eerste Jubileum Terras was te vinden aan de etappes Hardenberg-Ommen en Ommen-Hellendoorn.

Te voet door heel Nederland, van boven naar beneden of andersom!

Afbeelding: MarijnBosman, 2021

Afbeelding: MarijnBosman, 2021

Boeken van De BoekWandelaar van en over het Pieterpad

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.