Wie was Willem Frederik Hermans?

📷 Roland Gerrits / Anefo, 1986

Willem Frederik Hermans (1921-1995) is een van de grootste Nederlandse schrijver van romans, novelles, toneelstukken, essays en literair kritische stukken. Zijn eerste publicatie was in het Algemeen Handelsblad in 1940. Hierin verscheen zijn opstel De uitvinder dat hij schreef in 1938,  waarmee hij een prijs won van de letterkundige vereninging Disciplina Vitae Scipio van zijn middelbare school, het Barlaeus Lyceum in Amsterdam.

In 1940 startte W. F. aan zijn studie Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Een jaar later besloot hij van studierichting te veranderen en koos voor Fysische Geografie aan dezelfde universiteit. Hermans nam tijdens de oorlog niet actief deel aan het verzet maar publiceerde wel een aantal verzen in het ondergrondse literaire tijdschrift Parade der Profeten.
Na de oorlog schreef hij vele artikelen, verhalen , recensies en andere bijdragen voor verschillende tijdschriften en kranten.

Tussen 1948 en 1957 gaf hij zijn eerste bundels met korte verhalen uit. In 1958 start hij als lector Fysische Geografie aan de Universiteit van Groningen. In datzelfde jaar verschijnt zijn eerste roman: De donkere kamer van Damokles (1958). De roman betekent eveneens zijn wereldwijde doorbraak als schrijver. 

Artikelen van en over Willem Frederik Hermans bij De BoekWandelaar

Blogs over Adriaan van Dis