Wie was Robert Louis Stevenson?

📷 Henry Walter Barnett, 1893

Robert Louis Stevenson (1850-1894) was een Schotse schrijver en dichter. Hij schreef romans, gedichten, toneelstukken, korte verhalen en reisverhalen. R.L. Stevenson verwierd grote bekendheid als schrijver met het zeeroversverhaal Treasure Island (Schateiland) in 1883 en de psychologische, horrorroman Dr. Jekyll and Mr. Hide in 1886.

Treasure Island verscheen eerst als feuilleton in een tijdschrift en later werd het in boekvorm uitgegeven. Hij was een van de eerste schrijvers van reisverhalen in de 19e eeuw. In Travels with a Donkey in The Cévennes (1878) (Reis met een ezel) beschrijft hij zijn voettocht van 12 dagen met een ezel door Le Velay, Gévaudan en Cévennes. Ondanks zijn zwakke gezondheid en het feit dat hij daardoor veel bedlegerig was, schreef hij vele avonturenromans, reisverhalen en essays over literatuur, politiek en geloof. Hij beschouwde zichzelf als een atheïst.

Stevenson woonde op verschillende plaatsen in de wereld en verbleef soms korte tijd op diverse plaatsen in de Verenigde Staten, zoals Hawaii of op eilanden in de Grote Oceaan, bij Australië. In 1889 vestigde hij zich met zijn gezin op Samoa. Hij overleed in Samoa in 1894 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Boeken van Robert Louis Stevenson bij De BoekWandelaar