Wie was Jorge Luis Borges?

Jorges Luis Borges (1899-1986) is een Argentijnse schrijver, dichter en essayist. Hij werd geboren in Buenos Aires en studeerde in Zwitserland. Daarna vestigde hij zich na zijn studie in Spanje. Borges kreeg bekendheid als dichter en schrijver van novellen, maar ook als filosoof, essayist, filmcriticus en vertaler.

Borges is vooral bekend geworden als schrijver van fantastische verhalen. In zijn hele leven schrijf hij niet één roman. Hij wordt ook wel de vader van het magisch realisme genoemd. Zijn werk was filosofisch en wiskundig van karakter en in zijn verhalen zette hij de lezer graag ‘op het verkeerde been’ met raadsels en puzzels.

In 1938 gaat hij werken bij de stadsbibliotheek van Buenos Aires. Daar stoot hij zijn hoofd op zeer ernstige wijze. Het kost hem bijna het leven. Geleidelijk gaat zijn gezichtsvermogen achteruit tot hij uiteindelijk helemaal blind wordt. Doordat hij niet meer kon lezen en schrijven, ging hij zijn verhalen dicteren.

Zijn bekendste werken zijn Fantastische verhalen (Ficciones) 1944 en De Aleph (El Aleph) 1949. Voor zijn werk won hij in 1961 de Formentor Prijs en in 1971 de Jeruzalemprijs. De Aleph en andere verhalen is een bundel boordevol filosofische puzzels en bovennatuurlijke verrassingen. Borges stierf op 86-jarige leeftijd in Genève.

Boeken van en over Jorges Luis Borges bij De BoekWandelaar