Wie was J.J. Voskuil?

📷 Gerd Busse, 2001

J.J. Voskuil (1926-2008) was een Nederlandse schrijver en volkskundige. Johannes Jacobus Voskuil werd geboren op 1 juli 1926 in Den Haag en werd bekend als de schrijver J.J. Voskuil.

Zijn eerste literaire artikelen schreef hij voor het blad Propria Cures tijdens zijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie ging hij aan het werk als leraar Nederlands en als vertaler. In 1957 ging hij werken als wetenschappelijk medewerker het Meertens instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) waaraan hij 30 jaar verbonden zou blijven. Het Meertens instituut onderzoekt de Nederlandse taal en cultuur. Zijn werk hier inspirerende hem tot het schrijven van de zevendelige roman Het Bureau. Dit is tevens zijn belangrijkste werk, hiervoor ontving hij de F. Bordewijkprijs (1997), de Prix des Ambassadeurs (1998) de Libris Literatuurprijs (1998).

Daarnaast schreef hij nog een aantal romans, korte verhalen en dagboeken verschillende wetenschappelijk stukken over de geschiedenis, taal en cultuur. Het werk van J.J. Voskuil leeft op verschillende wijzen voort, zijn dagboeken werden deels postuum gepubliceerd en er zijn nog een aantal dagboeken die nog zullen gaan verschijnen. En zijn alterego Maarten Koning en zijn metgezellin Nicolien wandelen nog steeds voort in de boeken van Wim Huijser...

Boeken bij De BoekWandelaar van en over J.J. Voskuil