Wie is Raynor Winn?

Foto: Raynor Winn op het North Cornwall Book Festival / Theroadislong, 2019

Raynor Winn (1962) is een Engelse wandelaarster en schrijfster. In 2018 maakte ze haar debuut met Het zoutpad over de wandeltocht die ze maakte met haar man Moth. Een wandeltocht die ze noodgedwongen gaan ondernemen omdat ze door een speculatieschandaal hun boerderij en al hun geld kwijtraken. Daarnaast blijk ook nog een ernstig ziek te zijn. In arren moede besluit het paar dan maar om te gaan wandelen. Ze beginnen aan het South West Coast Path, een pad langs de kust van Engeland met een lengte van ongeveer duizend kilometer... Twee jaar na hun avontuur vertrouwd Raynor hun avonturen toe aan het papier en verschijnt: Het zoutpad.

In 2020 komt haar tweede boek uit, De wilde stilte. Hierin vertelt Raynor verder over haar leven met Moth. Hun financiële problemen hebben ze overwonnen en ze wonen weer op een boerderij. Ze maken nog steeds wandeltochten maar de gezondheid van Moth gaat achteruit. 

In 2022 verschijnt haar derde boek: Landlijnen. Een verslag van een nieuwe wandeltocht langs de Caper Wrath Trail. Een haast onmogelijke opgave.

Voor haar boek Het zoutpad won Raynor in 2019 de RSL Christopher Bland Prize. Dit is een prijs van de Royal Society Literature om oudere schrijvers aan te moedigen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers die 50 jaar of ouder waren bij de verschijning van hun eerste boek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van £10.000,-- en is genoemd naar Sir Christopher Bland die zijn eerste boek publiceerde op 76-jarige leeftijd. In 2019 was Het zoutpad het bestverkochte boek in het Verenigd Koninkrijk.

Op 5 november 2022 mocht Raynor Winn een Gouden Boek in ontvangst nemen voor haar boek Het Zoutpad terwijl zij te gast was op het Crossing Border Festival in Den Haag. Sinds de eerste verschijning van dit boek in Nederland in 2018 zijn hiervan namelijk meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Inmiddels alweer bijna 250.000 exemplaren...

Het Gouden Boek is een prijs van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Sinds 2012 worden Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Boeken van Raynor Winn bij De BoekWandelaar