Wie is Jan Brokken?

Jan Brokken op het Feest der Letteren 📷 Vera de Kok, 2016

Jan Brokken (1949) is een Nederlandse journalist en schrijver. Hij schrijft literaire non-fictie, romans, reisrapportages en (auto)biografische werken.


In 2023 won Jan de Gouden Ganzeveer voor zijn imposante en omvangrijke oeuvre. De Gouden Ganzeveer is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt en mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied. 

Jan Brokken ontving in 2023 ook de Chatwin Lifetime Achievement Award. De Chatwin Lifetime Achievement Award is een oeuvreprijs. Jan kreeg de prijs dan ook toegekend voor al zijn werk maar ook voor zijn levenslange passie voor reizen en literatuur. Anders dan de naam van de Award wellicht doet vermoeden, is de Award een Italiaanse literatuurprijs. De Award is genoemd naar de bekende, Engelse reisboekenschrijver Bruce Chatwin. De prijs is ingesteld door liefhebbers van de schrijver Chatwin en wordt jaarljiks uitgereikt. De internationale jury roemt Brokken in haar rapport om zijn vermogen om bijzondere plaatsen en karakters te beschrijven. 

Boeken van Jan Brokken bij De BoekWandelaar