Wie is David Grossman?

David Grossman 📷 Daniele Devoti, 2010

David Grossman (1954) is een Israëlische schrijver en essayist. Hij schrijft romans en kinderboeken. De belangrijke themas in zijn romans zijn gerelateerd aan Joods-Israelisch onderwerpen, zoals de Holocaust en de Palestijnse kwestie.

In 2022 wint hij de Erasmusprijs 2022. Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor Europa op het gebied van sociale wetenschappen, geesteswetenschappen of de kunsten.Aan deze Nederlandse oeuvreprijs is bedrag verbonden van 150.000 euro. Het thema in 2022 was: verbinders in een verdeelde wereld. Het juryrapport zegt het volgende over de schrijver: „Het schrijverschap van David Grossman legt verbinding tussen het persoonlijke en het universele. Grossman is net als Erasmus een ware humanist: hij laat ons de mens zien, naakt en feilbaar, even goddelijk als monsterlijk.”


Op indrukwekkende wijze schrijft Grossman over de impact van een oorlog. Grossmans zoon kwam als soldaat om door een
antitankraket in Libanon. In de roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht schrijft hij over dit verlies. In deze roman hoopt een vrouw de dood van haar kind te kunnen ontlopen door er niet te zijn als het onheilsbericht komt.

Romans van David Grossman bij De BoekWandelaar