Wie is Arita Baaijens?

Arita Baaijens (1956) is een Nederlandse ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijfster. Na haar studie biologie in Amsterdam ging ze aan het werk als milieu bioloog. Na een paar besloten te stoppen met werken en te gaan reizen. Tussen 1988 en 2004 reisde Arita door de Sahara met een groep kamelen. Ze was de eerste vrouw die alleen, met een kameel de Westelijke woestijn in Egypte doorkruiste. Ook reisde ze door Soedan.

In 2007 verplaatste ze haar exploratiegebied naar Siberië. Hier trok ze weer te paard en per kameel door gebergten en woestijnen in Rusland, Mongolië, China en Kazakhstan. In 2017 is het dan weer tijd voor een nieuw onderzoeksgebied: Papua New Guinea. Maar ook in eigen land gaat ze dan op onderzoek uit naar landschap, natuur en mensen. 

Deze avontuurlijke vrouw heeft over haar reizen een aantal boeken over haar reizen geschreven, waaronder: Een regen van eeuwig vuur (1993), De geur van kamelen (1995), Oase Farafrar (1998), Woestijnnomaden (2003), De zoektocht naar het paradijs (2003) en Paradijs in de polder (2018).

 

In 2020 startte ze het project Taal van de toekomst waarin ze de samenleving wil uitnodigen om meer te leren en na te denken over de Noordzee en haar toekomst. Arita ontving verschillende nationale en internationale prijzen als erkenning voor haar onderzoek en inzet voor natuur en landschap.

Boeken van Arita Baaijens bij De BoekWandelaar