Daar kun je mee lezen en schrijven...

Gepubliceerd op 5 september 2021 om 20:13
Iemand helpen met lezen
Leren schrijven

Als je met iets of iemand kunt lezen en schrijven betekent dat iets positiefs. Het wil zeggen dat je aan iemand of iets bijzondere kwaliteiten of vaardigheden toekent. De uitdrukking stamt uit de 18e eeuw waarin het kunnen lezen en schrijven als iets uitzonderlijks werd gezien. Steeds meer mensen leerden lezen en schrijven. Maar de kunst van het lezen en schrijven was toch nog iets bijzonders, als je die kunst machtig was dan kon je daarmee ook andere taken uitvoeren dan andere mensen. Van een gezegde dat van toepassing was op mensen werd het later ook gezegd van dingen die goed van kwaliteit waren en gemakkelijk in gebruik.

Het niet of niet zo goed kunnen lezen en schrijven lijkt tegenwoordig iets van lang geleden. Maar niets is minder waar. Wist je dat er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen volwassenen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven? De Stichting Lezen en Schrijven organiseert daarom de Week van Lezen en Schrijven. Want als je kunt lezen en schrijven of beter leert lezen en schrijven kun beter meedoen in onze maatschappij. 

Mensen die niet of niet zo goed kunnen lezen en schrijven hebben meer moeite met het gebruik van een smartphone of internet. Dat maakt het moeilijker om informatie te vinden en te  begrijpen, om een baan te vinden of bijvoorbeeld je geldzaken zelfstandig te regelen. Uiteraard is kunnen lezen en schrijven functioneel om je dagelijkse dingen goed te kunnen doen. Maar als lezer van dit blog weet je waarschijnlijk net zo goed als ik zelf dat lezen en schrijven ook veel kan bijdragen aan je gevoel van welzijn. Hoe heerlijk is niet om een leuk boek te lezen ter ontspanning? Gewoon voor je plezier? En dat lezen doe je lekker zelf daar heb je niemand anders voor nodig. 

Maar je hebt anderen wel nodig om te leren lezen en schrijven. Hoe kun je een ander helpen? Allereerst moet je natuurlijk weten of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Hieronder vind je een aantal signalen waaraan je laaggeletterdheid kunt herkennen:

  • laaggeletterden gebruiken vaak 'smoesjes' om te verbergen dat ze niet kunnen lezen of schrijven. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: Kun jij dit voor me lezen of invullen? of Ik vul het thuis wel in. Ik ben mijn leesbril vergeten.
  • ze komen te laat, te vroeg of helemaal niet verschijnen op een afspraak
  • ze vragen vaker om dezelfde informatie
  • aangereikte brieven of formulieren worden niet gelezen of er wordt alleen maar naar gekeken
  • ze hebben geen e-mailadres hebben


Mocht je iemand kennen in je omgeving die moeite heeft met lezen en schrijven probeer het dan eens te bespreken. Het is een onderwerp waarover niet iedereen makkelijk zal praten. Geef het daarom meerdere kansen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: Ik vind die brieven van de belasting of de gemeente soms moeilijk om te lezen? Vind je dat ook? Belangrijk is dat hij of zij zeker niet de enige is en dat hij of zij niet alleen staat. En dat je altijd nog iets kunt leren. En dat er speciale cursussen zijn voor volwassenen om te leren lezen en schrijven. Via telefoonnummer 0800 - 023 44 44 kom je te weten waar er in de buurt een cursus wordt gegeven. Op de site van Stichting Lezen en Schrijven kun je meer informatie vinden over het leren verschillende vaardigheden die te maken hebben met lezen en schrijven zoals je kind helpen met huiswerk of het schrijven van een brief. 

Want het zou toch superfijn zijn als meer mensen mee kunnen doen en dat we met iedereen kunnen lezen en schrijven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.