• Specialistische boekhandel
  • Wandelgidsen
  • Wandelboeken
  • Boeken over boeken
  • Gratis verzending vanaf 35 euro

Wandelen langs UNESCO Werelderfgoed

Werelderfgoederen zijn culturele, historische en natuurlijke monumenten die wereldwijd gezien worden als uniek en onvervangbaar. Dit zijn de werelderfgoedlocaties in het Koninkrijk der Nederlanden. In juli 2021 kreeg Nederland er 3 werelderfgoederen bij: de Neder-germaanse linies, de Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid.

*Neder-Germaanse linies (2021)

De Neder-Germaanse linies vormen de grenzen van het Romeinse Rijk in Nederland en Duitsland. De Limes waren nergens anders zó lang onafgebroken in gebruik is geweest als in Nederland. Langs deze grenzen zijn talloze sporen van alle onderdelen van de Romeinse militaire aanwezigheid terug te vinden: legioensbases, forten, wachttorens, vlootbases en infrastructuur, maar ook restanten van watermanagement door landschapsaanpassing zijn terug te vinden. 


*De Hollandse Waterlinie (2021)

De Hollandse waterlinies werden tussen 1815 en 1870 gebouwd tussen de Zuiderzee en de Biesbosch. In totaal was het systeem zo’n tweehonderd kilometer lang. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 was de verdedigingslinie in gebruik. Door grote delen grond onder water te zetten, wat ze onbegaanbaar maakte voor legers te voet en te ondiep voor schepen om doorheen te varen, werden de belangrijkste Nederlandse steden erachter beschermd. De Stelling van Amsterdam (onderdeel van de waterlinies) werd in 1996 al tot werelderfgoed uitgeroepen. 


*Koloniën van Weldadigheid (2021)

De Maatschappij van Weldadigheid werd in 1818 opgericht door generaal Johannes van de Bosch om armoedige gezinnen, meestal afkomstig uit de grote steden te helpen om een eigen bestaan op te bouwen als boer. In de provincies Drenthe en Antwerpen van het toenmalige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd een aantal koloniën gesticht. Vier deze koloniën:  Frederiksoord, Wilheminaoord en Veenhuizen in Nederland en de Wortel-kolonie in België werden werelderfgoed in 2021. 


*Van Nellefabriek Rotterdam (2014)


*Grachtengordel van Amsterdam (2010)


*Waddenzee (2009) samen met Duitsland en Denemarken

*Rietveldschröderhuis in Utrecht (2000)

*Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland (1999)

*ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (1998)

Het ir. Dr. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot op de dag vandaag wordt dit grote waterwerk door het Waterschap Friesland bij te hoge waterstanden om er voor te zorgen dat de Friezen droge voeten houden.

*De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao (1997)

*Molens van Kinderdijk-Elshout (1997)

*Schokland en omgeving in de Noordoostpolder (1995)