100 jaar NIVON!

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 16:56

Ontstaansgeschiedenis

In het jaar 1924 wordt het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO) op gericht. In eerste instantie richt de organisatie zich op de emancipatie en de rechten van arbeiders. Na hun eerste activiteiten zoals de bewerkstelling van een 8 urige werkdag voor alle arbeiders gaat de organisatie zich meer bezighouden met de ontwikkeling en vorming van arbeiders op sociaal-cultureel gebied. De vereniging is een initiatief van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV). De IvAO organiseert educatieve en ontspannende activiteiten zoals: lezingen, wandeltochten, reizen, leesbevordering en tentoonstellingen. 

In 1960 zal het instituut haar naam wijzigen in: Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, het NIVON. Een naam die passender is bij de ideeën en activiteiten die het instituut op dat moment uitdraagt. 

Ontspannen in en leren van de natuur

Een van de opmerkelijkste bijdragen van NIVON aan de samenleving is haar voortdurende inzet voor het bevorderen van natuurliefde en duurzaamheid. Door middel van educatieve programma's, workshops en evenementen heeft de organisatie generaties Nederlanders geïnspireerd om de schoonheid van de natuur te waarderen en actief bij te dragen aan het behoud ervan.

NIVON heeft altijd bijzonder aandacht gehad voor de jeugd en het onderwijs. Met jeugdherbergen, kampen en educatieve programma's heeft de organisatie jongeren de kans geboden om de natuur te verkennen, hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en een sterke band met duurzaamheid op te bouwen. Het is geen wonder dat velen die ooit deelnamen aan NIVON-activiteiten later zelf actieve voorstanders van natuurbescherming zijn geworden.

Natuurvriendenhuizen

Iedereen moet van de natuur kunnen genieten en er kunnen verblijven volgens NIVON. Daarom stichtte de organisatie de zogenaamde natuurvriendenhuizen. Een natuurvriendenhuis is een verblijf waar je kunt overnachten in de natuur. Het huis wordt beheerd door vrijwilligers.

 

Het eerste natuurvriendenhuis uit 1928 is Krikkenhaar midden in de Twentse bossen. In de loop der tijd zijn er steeds meer natuurvriendenhuizen bijgekomen op verschillende plaatsen in het land. Zo zijn er nu 13 natuurvriendenhuizen en 7 kampeerterreinen van NIVON. Alle huizen staan midden in de natuur: bij de zee, op de heide of in de bossen. Het verblijf in de huizen is goedkoop en gebaseerd op zelfcatering om zodoende voor iedereen toegankelijk te kunnen zijn. De inrichting van de huizen met grote ontmoetingsruimtes en gezamenlijke keukens nodigen uit tot ontmoeting en contact. 

Natuurvriendenhuis Allardsoog in Een-West foto: Jarig

Natuurvriendenhuis De Bosbeek bij Bennekom (2017)  foto: Gouwenaar

De strijd voor een betere wereld

Naast haar inzet voor natuurbehoud heeft NIVON altijd geloofd in het bouwen van sterke sociale gemeenschappen. Door middel van gemeenschapsprojecten, culturele evenementen en vrijwilligerswerk heeft de organisatie mensen samengebracht en bijgedragen aan een gevoel van solidariteit en saamhorigheid.

Wandelpaden

De vrijwilligers van NIVON beheren een aantal wandelpaden in verschillende delen van Nederland. Dat zijn zes lange afstandspaden: het Stellingenpad, het Pieterpad, het Trekvogelpad, het Maarten van Rossumpad, het Overijssels Havezatenpad en het Noaberpad en zeven streekpaden te weten: het Drenthepad,  het Maas-Niederrheinpad, het Brabants Vennenpad, het Utrechtpad, het Groene Hartpad, het Scholtenpad en het Oosterscheldepad. NIVON zorgt voor een goede bewegwijzering, routebeschrijving en onderhoud van de paden. 

De viering van het jublileum

Het 100-jarig bestaan van NIVON wordt gevierd met een reeks speciale evenementen en activiteiten verspreid over het hele jaar. Op de feestagenda staan onder andere de lancering van een jubileumboek over de geschiedenis van het NIVON, een landelijke open dag op 7 april, een internationale natuurvriendendag, wandelingen en een festival. 

Een stevig fundament voor de toekomst

Terwijl NIVON terugkijkt op een eeuw van indrukwekkende prestaties, kijkt de organisatie ook vooruit naar de toekomst. In een tijd waarin de roep om milieubewustzijn en sociale betrokkenheid luider wordt, blijft NIVON zich inzetten voor haar missie en roept ze nieuwe generaties op om zich aan te sluiten bij haar organisatie. NIVON heeft vandaag de dag 30.000 leden en duizenden vrijwilligers die zich de organisatie gaande houden. 

Het 100-jarig jubileum van NIVON is niet alleen een viering van het verleden, maar ook een uitnodiging voor een gezamenlijke inspanning om de komende eeuw een duurzame en verbonden toekomst te creëren. 

Wandelgidsen van NIVON

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.